Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 21 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

OM-baas: ‘Geef klimaatactivisten thee in plaats van strafrecht erbij te halen’

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat het beter is om klimaatactivisten ‘uit hartelijkheid’ thee te brengen zonder mobiel toilet in de buurt, dan dat het strafrecht erbij gehaald wordt. Er blijven volgens hem te veel zaken op de plank liggen om ook nog klimaatactivisten die snelwegen blokkeren te vervolgen.

Het OM besloot de klimaatdemonstranten die eind vorig jaar de A10 blokkeerden niet te vervolgen. Reden hiervoor is volgens Rinus Otte, de voorzitter van het College van procureurs-generaal, het feit dat er al te veel andere strafzaken op de plank blijven liggen. „We vissen in een oceaan vol onrecht. We hebben onvoldoende vissersboten om alle onrecht op te hengelen en om daarvoor een veroordeling te krijgen”, zei hij in WNL Op Zondag.

‘Klimaatactivisten zoeken een martelaarsrol’

Volgens Otte zoeken de klimaatactivisten een ‘martelaarsrol’. „Ze willen graag een boete zodat ze daar weer mee naar de rechter te kunnen. Je kunt dat niet met het strafrecht oplossen, omdat we al veel te veel zaken hebben die nu blijven liggen.”

„Je kunt  ze beter, bij wijze van spreken, uit hartelijkheid koffie en thee brengen en geen mobiel toilet neerzetten dan dat je het strafrecht erbij haalt”, stelt de Otte.

Kritiek vanuit Tweede Kamer

Eerder deze week kwam er kritiek vanuit de Tweede Kamer, waaronder door een aantal formerende partijen, over het vrijuit laten gaan van de klimaatactivisten die eind 2022 over de hekken van Schiphol klommen en zich op verboden terrein op de luchthaven begaven. En ook de bijna 400 demonstranten die afgelopen december op de A10 bij Amsterdam aangehouden werden, mochten bijna allemaal dezelfde dag nog naar huis zonder een straf.

Demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz gaf in de Tweede Kamer aan dat ze met het OM gaat bespreken hoe dit soort illegale acties, waarbij het demonstratierecht zou worden misbruikt, beter aangepakt kan worden.

Extinction Rebellion kondigt nieuwe demonstraties aan

Extinction Rebellion heeft ook de voor komende tijd weer demonstraties aangekondigd. De organisatie wil op 3 februari de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag blokkeren en op zaterdag 24 februari trekken de demonstranten opnieuw naar de A10.

Bijna 100 arrestaties bij protest XR tegen gascentrale Nijmegen

Drie leden XR aangehouden bij protest Maastricht Aachen Airport

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties