Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 27 aug 2020

Weduwnaar Grapperhaus dit weekend hertrouwd en hij heeft ergens spijt van

Minister Ferd Grapperhaus sprak afgelopen weekend de drie magische huwelijkswoorden en heeft daar nog geen spijt van. Maar wel van iets anders.

Het spijt de minister van Justitie en Veiligheid namelijk tijdens zijn huwelijk niet altijd de 1,5 meter afstand in acht is genomen. Dat laat hij in een schriftelijke reactie weten. De bewindsman is dit weekend getrouwd.

‘In quarantaine’

Op social media wordt wenkbrauwen fronsend gereageerd. „In Ierland stappen politici voor soortgelijke zaken gewoon op of worden daartoe gedwongen…!”, schrijft iemand, met een boze emoji erachter. Een ander linkt naar de huwelijksvoltrekking. „Do as I say, not as I do…” Weer een ander reageert zeer gedecideerd. „Hup, de hele politiek in quarantaine, over drie jaar gaan we wel eens kijken hoe het met ze gaat!”

‘Helaas’

„Ondanks alle genomen maatregelen, zijn er helaas momenten geweest waar de 1,5 meter afstand niet in acht genomen is. Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven”, staat in de verklaring.

Volgens de minister is tijdens het huwelijk rekening gehouden met de coronaregels en zijn gasten die geen huishouden vormen uit elkaar gezet. Tijdens de dag zijn volgens hem mensen voortdurend geattendeerd op de regels om afstand te houden.

Kritisch op Grapperhaus

Maar hij snapt dat er vragen gerezen zijn. „Ik begrijp dat mensen kritisch kijken naar de beelden die gemaakt zijn en vragen hebben over de naleving van de coronamaatregelen. Juist ook omdat ik als minister van Justitie en Veiligheid het belang van de naleving van de maatregelen continu benadruk.”

SBS Shownieuws toonde woensdagavond beelden waaruit bleek dat mensen te dicht bij elkaar stonden. Daarop is het gezelschap op het bordes te zien, waarbij mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Maar, zo zei Grapperhaus eerder vandaag na begrotingsoverleg, werden op die plek mensen die samen een huishouden vormen bij elkaar gezet.

Toch kan hij niet uitsluiten dat de afstand tussen mensen soms niet voldoende was. „Het is natuurlijk een emotionele gebeurtenis. Dat was het zeker voor mijn familie, gezien mijn voorgeschiedenis als weduwnaar. In de emotie kan iemand dan toch de verleiding hebben de afstand te willen verkleinen.”

Kleinschalig

Vanwege de coronacrisis was de dag kleinschaliger dan gepland, aldus de minister. „Het was een kleine setting met gezinnen en hele goede vrienden. In klein gezelschap hebben we een plechtigheid, lunch en etentje gehad.” Het geplande feest is een jaar uitgesteld. „Ik vind altijd dat we het goede voorbeeld moeten geven. Daarom is door het grootste deel een streep gegaan.”

Mevrouw Grapperhaus

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) voltrok de ceremonie tussen Grapperhaus en Elsevier-journaliste Elisabeth Wytzes. Ook volgens haar is er bij de bruiloft „zo goed mogelijk rekening gehouden met de coronaregels: 1.5 meter en huishoudens bij elkaar. Wat het beeld wellicht vertekent is dat familieleden voortdurend dicht bij elkaar staan op de foto’s en video en dat we op een bordes staan”.

Lees hier over de coronabruiloft van Bennie en Everdien: ‘Om nooit te vergeten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weduwnaar Grapperhaus dit weekend hertrouwd en hij heeft ergens spijt van
Sluiten