Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 9 dec 2016 / 09:20 uur

‘Misdaadjournalist Martin Kok geliquideerd in Laren’

In het Noord-Hollandse Laren is in de nacht van donderdag op vrijdag een man omgekomen op de parkeerplaats van de seksclub Boccaccio. De politie weet wie het slachtoffer is, maar wil niets kwijt over zijn identiteit. Volgens schrijver en journalist Jens Olde Kalter gaat het waarschijnlijk om zijn vriend Martin Kok. „Ik denk dat Martin Kok slachtoffer is geworden van een liquidatie”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. Ook bronnen van de NOS zeggen dat het om ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok gaat.

Martin Kok (49) schreef de laatste jaren veel op zijn website Vlinderscrime over strafzaken. Zo plaatste hij passages uit een verhoor van crimineel Willem Holleeder. Hij moest dit van de rechter weer offline halen. De site is sinds vrijdagochtend niet meer bereikbaar. Ook op zijn Twitteraccount, waar Kok erg actief was, is sinds donderdag niets meer geplaatst.

Aanslagen

De onthullingen die hij soms op zijn website deed, maakte hem doelwit van aanslagen. Een jaar geleden werden zijn auto en huis beschoten. Er zaten negen kogels in zijn auto, en zes in de voordeur. Toch schikte dat Kok niet af. „We zijn wel iets meer gewend. We hebben voor hetere vuren gestaan, met kogelgaten maak je mij niet bang”, zei hij destijds tegen AT5. Hij was dan ook niet van plan beveiliging in te zetten.

In juli van dit jaar was het weer raak. Toen vond Kok een bom onder zijn auto en kon hij op tijd de veiligheidsdiensten inschakelen. „Ik zag een lampje branden en ik zag meteen dat het een bom was.” De dag ervoor werd hij door de politie gebeld en werd hem gezegd dat hij ‘voor de zoveelste keer’ op een dodenlijst staat. Kok was zich ervan bewust dat zijn onthullingen op zijn site hem in gevaar brachten, maar dat leek hem niet bang te maken.

‘Eerste journalist geliquideerd om beroep’

Jens Olde Kalter vertelt in Goedemorgen Nederland hij dat donderdag nog met Kok uit eten is geweest. Kok zou nadien nog naar de seksclub gaan. Olde Kalder heeft hem daarna gebeld om hem te bedanken voor het etentje, maar er werd niet opgenomen. „Over de liquidatie in Laren staat niets op zijn site. Hij is meestal de eerste, met z’n typgrage vingertjes. Dat duidt er gewoon op dat er iets ernstigs met Martin is gebeurd.”

Ondanks dat de politie nog niets kwijt wil over de identiteit van het slachtoffer, zegt Olde Kalter dat ‘iemand op straat’ wel kan bevestigen dat het om Kok ging. „Dat betekent dat Martin Kok de eerste journalist in Nederland is, zeer waarschijnlijk, die is geliquideerd vanwege zijn beroep”, aldus de journalist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Misdaadjournalist Martin Kok geliquideerd in Laren’
Sluiten