Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 5 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Jutta Leerdam in College Tour weer zeer open over menstruatie en eetprobleem, gemopper op Twitter

Jutta Leerdam was gisteravond de gast in College Tour en sprak weer zeer open over zaken als ongesteld zijn en de eetproblemen die zij heeft gehad. In een zaal vol studenten ging het veel over sociale media waarop zij qua volgers is geëxplodeerd en (natuurlijk) ook even over haar nieuwe liefde Jake Paul.

Jutta Leerdam, koningin van de schaatsbaan én social media (meer dan 4 miljoen volgers). Dat was voor College Tour en presentator Twan Huys reden genoeg om haar eens uit te nodigen voor een interview en, zoals gebruikelijk in het KRO-NCRV-programma, tips aan studenten. Zij volgende daarmee minister Sigrid Kaag op, die vorige week werd overvallen door haar zeer bezorgde dochters. De uitzending met Leerdam trok ruim 400.000 kijkers, 300.000 minder dan Kaag.

Jutta Leerdam over seks, drugs en rock ‘n roll

Jutta Leerdam studeerde zelf nog even commerciële economie in Groningen („ik wilde niet elk jaar wat dommer worden”), maar uiteindelijk ging dat door haar topsportcarrière niet meer. Twan Huys begon College Tour uiteraard met zijn standaardvraag: seks, drugs, rock ‘n roll? Daarop kwam een soort van half antwoord. Drugs? Nooit. Seks? Jutta Leerdam is ‘van de relaties’ een heeft nu drie vriendjes, zoals zij het noemde, gehad.

Boegbeeld voor jonge vrouwen

De 24-jarige wereldkampioene op de 1000 meter schaatsen staat de afgelopen tijd bekend om haar openheid over onderwerpen als menstruatie en eetproblemen. Eerder sprak Jutta Leerdam zich al uit in de podcast van Robbert Rodenburg. Haar uitspraken spreken talloze andere (jonge) meiden aan. Leerdam: „Ik ben best wel normaal en nuchter en dat blijf ik altijd. Ik ben geen Barbie en geen tuttebel.”

De topsportster weet dat haar uitspreken aankomen, maar is altijd eerlijk. „Ik ben heel open en makkelijk. Mijn coaches en het hele team weten wanneer ik ongesteld ben.” Over dat laatste: toen NOS-verslaggever Bert Maalderink haar eens vroeg hoe het met haar was, vroeg zij zich eerst nog af ‘of ze het wel kon zeggen of niet’. „Toen vond ik het raar dat ik me dat opeens moest afvragen. Omdat het vies is? Elke vrouw heeft het. Ik wil het niet alleen maar hebben over ‘ik heb gewonnen, oh ja, leuk’.”

Jutta Leerdam krijgt veel reacties op haar openheid. „Echt onwijs veel, megaveel. Niet alleen van vrouwen die door mij het over menstruatie op de werkvloer hebben.” ‘Door jou kan ik er nu zelf ook open over zijn’, is de strekking. „Ik hoop iets voor vrouwen te kunnen betekenen en verandering te brengen.” Leerdam doet haar open verhalen overigens liever live voor de camera dan via social media. „Dan voelt het meer gemaakt.”

Stemmetje in het hoofd

Ook over haar eetpatronen (en -problemen) is Jutta Leerdam de laatste tijd open geweest, over haar bijzonder strenge eetpatroon uit het verleden dan vooral. In College Tour gisteren: „Ik dacht dan dat ik zó goed bezig was. Maar al na twee jaar merkte ik dat mijn kracht compleet weg was.” Het werd een spel in haar hoofd: wat kan wel en wat kan niet? Dat gaf nog voldoening ook, omdat ze zo toegaf aan ‘het stemmetje’. „Werd je de vijand van jezelf?”, wil Twan Huys weten. Leerdam geeft dat toe: „Uiteindelijk wel. De vijand van mezelf en ook van mijn prestaties. Ik dacht dat ik heel goed bezig was en ging ondertussen slechter schaatsen. Want ik brak al mijn spieren af. Ik werd ook jarenlang niet ongesteld en ben nu blij dat ik het erover kan hebben.”

Huys vraagt of het een echte eetstoornis was, Jutta Leerdam noemt het eerder een obsessie. Op dit moment heeft zij een aardige balans gevonden. „Een keertje minder gezond is niet erg, dat gebruik ik dan weer als energie tijdens de volgende training.

Adviezen van Jutta Leerdam

Haar adviezen aan de studenten in de zaal? School maar afmaken, vindt de topsportster ondanks haar eigen (wel logische) stoppen. En: „Laat je adviseren. Laat niet je ego in de weg staan, luister naar wat anderen te zeggen hebben. En volg je eigen pad.” Het beste advies volgens Jutta Leerdam: „Wees een beetje lief voor elkaar en gun iedereen gewoon het beste.”

Een andere opvallende uitspraak is fel: „Ik ben Jutta de sporter, daar doe ik alles voor.” Ze is schaatsster en wil winnen, wil ze maar zeggen en dat gaat voor al het andere. Het is Leerdams statement over mensen die haar niet kennen en blijven mopperen over jaar persoonlijkheid op social media, haar relatie en andere randzaken. Nog erger zijn klinkklare onzin-nieuwtjes die zij over zichzelf leest en ‘lukraak’ de wereld in worden geholpen: haar moeder overleden, zwanger, Jutta heeft tattoos…

Een aantal twitteraars kon het gisteravond ook niet laten om toch even in de mopperstand te gaan staan. Want wie is die Jutta Leerdam nou helemaal? Die hoort toch niet in College Tour? Sommige reacties kwamen erop neer dat we niet te maken hebben met een jonge vrouw die wereldkampioen is en miljoenen volgers heeft, maar met de korte baan-kampioene van Tietjerksteradeel.

Wil je College Tour terugkijken? Dat kan via NPO Start.

Ellende op het spoor: treinen rond Amsterdam rijden nog (lang) niet, hoe staat het er nu voor?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.