Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 5 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Ellende op het spoor: treinen rond Amsterdam rijden nog (lang) niet, hoe staat het er nu voor?

Ook vanmorgen rijden er geen treinen van en naar Amsterdam, meldt spoorbeheerder ProRail. „De IT-storing op de verkeersleidingspost van ProRail is helaas nog niet opgelost.” Hoe staat het er voor met de treinen-hel die sinds gisteren op het spoor gaande is? Het antwoord: „Koffiedik kijken.”

Prorail roept reizigers op om niet naar Amsterdam en omgeving te komen. „Want ook deze ochtend rijden er nog geen treinen van en naar Amsterdam”, meldt ProRail. „Het advies aan deze reizigers is om alternatief vervoer te regelen voor de reis naar school of werk of bijvoorbeeld thuis te werken.”

Ellende met treinen: gevolgen voor Utrecht-Centraal

De storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam ontstond gisteren aan het einde van de middag en was korte tijd verholpen, maar keerde in de avond terug. Daardoor reden er een groot deel van de avond en de hele nacht geen treinen van en naar Amsterdam en station Schiphol Airport. Ook was er ‘s nachts vanwege de storing in Amsterdam geen treinverkeer mogelijk van en naar Utrecht Centraal.

Voor zo’n honderd treinreizigers die door de treinstoring ‘s nachts op Utrecht Centraal strandden, werd nachtopvang geregeld in de nabijgelegen Jaarbeurs.

Bezoekers concert Harry Styles

In Amsterdam moesten honderden bezoekers van een concert van Harry Styles in de Johan Cruijff ArenA na afloop van dat concert urenlang wachten op alternatief vervoer naar huis. Zij konden tijdens dat wachten door het gebrek aan treinen terecht in de Ziggo Dome.

Concertorganisator MOJO riep bezoekers van het concert van Harry Styles op om op weg terug naar huis ander vervoer te zoeken. De Johan Cruijff ArenA meldde dat mensen die moeten wachten op alternatief vervoer in de Ziggo Dome terecht konden.

Rond 01.00 uur wachtten nog zo’n vijfhonderd concertbezoekers in de Ziggo Dome totdat zij naar huis konden. Ook in de buurt van de Johan Cruijff ArenA zaten of stonden rond dat tijdstip nog veel groepjes mensen op straat te wachten op vervoer naar huis. Daar ging het om 01.00 uur naar schatting eveneens om een paar honderd personen.

Reactie NS over treinen-hel en hashtag

„NS en ProRail betreuren het dat we vannacht veel reizigers niet thuis konden brengen en dat zij op het station moesten overnachten. Dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten.” Dat meldde de NS vanmorgen vroeg over de grote storing die dus ook vandaag een groot deel van het treinverkeer platlegt (in 2018 was er bij een concert van Harry Styles overigens een héél andere reactie).

Het bedrijf vraagt reizigers om niet naar Amsterdam en omgeving te komen, maar alternatief vervoer te regelen of indien mogelijk thuis te werken. „We vinden dit alles enorm vervelend voor onze reizigers. Deze storing heeft ook grote impact op andere delen van het land.”

NS had in de nacht al laten weten dat het onmogelijk is om bussen op de trajecten in te zetten, „in verband met de hoeveelheid mensen.” Een optie is alternatief vervoer regelen via #treinpoolen, stelt het bedrijf voor. Onder deze hashtag wordt rond 06.30 uur al mondjesmaat om een lift gevraagd of een plek op de achterbank aangeboden. Zoals hieronder te lezen is en waarbij spoed noodzakelijk was.

Oorzaak nog steeds onbekend, geen treinen in de ochtend

De oorzaak van de storing die ervoor zorgt dat er geen treinen van en naar Amsterdam rijden is nog niet bekend, zegt een woordvoerder van ProRail. De spoorbeheerder kan dus ook niet zeggen wanneer het treinverkeer weer op gang komt. „In ieder geval niet in de ochtend, wat er daarna gebeurt, is koffiedik kijken.”

ProRail zegt dat het resetten van de systemen niet heeft geholpen. „We zijn naarstig op zoek naar wat de oorzaak is, die is heel moeilijk te vinden.” Dat de oorzaak nog onbekend is noemt de woordvoerder „ontzettend vervelend, de impact is heel groot.”

Deze bestemmingen liggen nét over de grens, maar zijn leuk voor een dagje weg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.