Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 4 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Geert Wilders laat talkshow in de kou staan: Op1 laat stoel vrij totdat hij ‘een keer komt’

In de talkshow Op1 wordt een stoel aan de talkshowtafel vrijgehouden voor Geert Wilders. Hij zou vaker niet willen komen, stelde Sven Kockelmann gisteravond in de talkshow. Daarom is besloten de stoel de komende weken net zo lang vrij te houden totdat hij wel komt.

Op sociale media zorgt de actie van de talkshow voor reacties. Waar sommigen Geert Wilders gelijk geven, begrijpen anderen de ontevredenheid van Kockelmann en Op1.

Uitnodiging voor Geert Wilders

„Wij leven in een rechtsstaat en daar is het toch vrij gebruikelijk dat politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in het parlement, zeker als je daar de grootste fractie bent, toch ook tekst en uitleg komen geven in traditionele media”, aldus de uitleg van Kockelmann.

Ook deze week zouden de politicus en andere leden van de PVV-fractie zijn uitgenodigd. „Maar het antwoord is doorgaans: nee”, zegt de presentator. „Ik weet dat Geert Wilders vaak naar deze uitzending kijkt. Kijk, daar staat een lege stoel. Die stoel laten we onbezet staan, totdat u een keer komt.” Ze hebben nog een paar weken te gaan, vervolgde hij. „U bent van harte welkom om tekst en uitleg te geven bij de keuzes die u maakt in de Tweede Kamer.”

Internationale Dag van de Persvrijheid

Het haakje met Wilders’ afwezigheid wordt gemaakt met de Internationale Dag van de Persvrijheid, wat gisteren plaatsvond. „We moeten stilstaan dat wij in Nederland persvrijheid hebben”, aldus politiek verslaggever Thomas van Groningen bij Op1. „Er wordt gezegd dat er vaak gemord wordt aan de persvrijheid, onder andere door een formerende partij, de PVV.”

Daaruit vloeide de uitnodiging van Kockelmann voor Wilders om eens plaats te nemen aan de talkshowtafel.

Publieke omroep

Wilders heeft meermaals gezegd dat hij de publieke omroep het liefst wil afschaffen en hij uit geregeld kritiek op de media, maar ondanks dat zou de talkshow vanwege de „gebruikelijkheid voor politieke partijen” toch willen dat hij „tekst en uitleg over zijn keuzes” komt geven.

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Neemt de persvrijheid af als PVV in het kabinet komt? Dit vinden VVD en BBB

Maarten van Rossem in Op1 fel over Wilders: ‘Mogelijk dat kiezers zich hebben vergist’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties