Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 19 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Open kaart Jutta Leerdam: vier jaar lang niet ongesteld en ‘stemmetje zegt dat ik te dik ben’

Jutta Leerdam heeft in het verleden jarenlang last van eetproblemen gehad. De 24-jarige schaatsster maakte zichzelf naar eigen zeggen wijs dat veel voeding ongezond was en werd daardoor aanzienlijk dunner.

Tegen Robbert Rodenburg, die tegen Metro verklapte dat hij na de Expeditie Robinson-finale na een kwartier al z’n goede voornemens vergeten was, speelde Jutta Leerdam deze week open kaart. Dat is ook de titel van Rodenburgs YouTube-kanaal.

‘Too much’ voor Jutta Leerdam

De levenswijze van Jutta leerdam zorgde uiteindelijk voor dat wat zij juist niet wilde: slechtere sportprestaties. „Het was ‘too much‘, achteraf was het zo slecht voor mijn sport en ook voor mijn gezondheid”, vertelt Leerdam in Open Kaart.

„Een appel was op een gegeven moment het lekkerst wat er was”, zegt Leerdam, die onlangs opzien baarde met haar nieuwe vlam Jake Paul. „Ik at alleen maar gezond en ook niet veel meer. Ik werd heel dun, had geen kracht meer en kwam niet meer vooruit. Het heeft me een aantal jaar wel wat vorm gekost. Op een gegeven moment had ik plukken haar in mijn handen.”

Het gebrekkige eten had ook andere fysieke gevolgen. „Ik werd vier jaar lang niet ongesteld. In de sport zeggen ze dat het normaal is, maar dat is echt niet normaal. Dat weet ik nu. Het heeft echt te maken met voeding en vetpercentage. Ik ben nu veel sterker en vrouwelijker. Ik heb meer spieren en ook iets meer vet.” Volgens Jutta Leerdam waren de problemen ongeveer drie jaar lang op hun ergst.

Stemmetje in het hoofd

„Er zit nog altijd wel een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: je bent te dik. Dat is nog wel vervelend, maar dat is veel meer geweest. Nu eet ik om de beste van de wereld te zijn. Eerst viel ik af vanwege een ideaalbeeld. Ik ben blij dat ik daar overheen ben gekomen.”

Jutta Leerdam kende een goed seizoen, ze won iedere 1000 meter waarop ze startte en werd wereldkampioen. Ook speelde de Zuid-Hollandse zich in december in de kijker door zich uit te spreken over menstruatieproblemen. Dat is in de sport nog altijd een taboe.

Kijkers dol op The Passion Hemelvaart en Maria Magdalena: ‘Fan van Bertrie!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.