Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Meer veiligheidsmaatregelen bij dodenherdenkingen: zo zien de plechtigheden eruit

In heel Nederland zijn vandaag bijeenkomsten en plechtigheden in verband met Dodenherdenking. Zo is het om 20.00 uur het twee minuten stil om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. Dit jaar zullen er echter meer veiligheidsmaatregelen genomen worden. Hoe zullen de grote herdenkingen er dit jaar uitzien?

Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gelden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen om de kans op protestacties of verstoringen te verkleinen. Zo werd eerder al bekendgemaakt dat er met een reserveringssysteem gewerkt wordt en zullen alle aanwezigen bij aankomst gefouilleerd worden.

Nationale Dodenherdenking

Maar niet alleen bij de Nationale Herdenking gelden extra veiligheidsmaatregelen. Ook voor de herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen zijn aanvullende maatregelen genomen. Het is echter onbekend welke dat zijn. De herdenkingsceremonie op de erebegraafplaats in de Gelderse plaats, waar bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven liggen, begint vanmiddag om 13.30 uur.

Eerste en Tweede Kamer

De Eerste en Tweede Kamer herdenken de oorlogsslachtoffers zoals ieder jaar op 4 mei bij de Erelijst van Gevallenen, waarop bijna 18.000 namen staan van in de oorlog gesneuvelde militairen en verzetsstrijders. Ook demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) leggen daar een krans, namens de Rijksministerraad.

Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen is de nationale militaire dodenherdenking. Onder anderen prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en demissionair staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat zijn daarbij. Ook in de voormalige concentratiekampen Amersfoort, Westerbork en Vught zijn herdenkingsplechtigheden.

Recordaantal deelnemers

Bij het Internationaal Homomonument in Den Haag krijgen de zogeheten roze verzetsstrijders Frieda Belinfante en Willem Arondéus dit jaar extra aandacht, maakte de organisatie afgelopen week bekend. Bij het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt stilgestaan bij de sporters die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

En er is ook een herdenking speciaal voor kinderen in Madurodam. Daar wordt, bij de Nationale Kinderherdenking, een recordaantal deelnemers verwacht. Er hebben zich volgens de organisatie 7000 mensen aangemeld om de herdenking te volgen. Onder hen zijn 5000 kinderen. Vorig jaar waren er 6000 mensen.

Documentaire

Metro tipte onlangs de documentaire Getekend door Ravensbrück. Daarin wordt stilgestaan bij de slachtoffers van het vaak vergeten concentratiekamp voor bijna alleen maar vrouwen, Ravensbrück. Getekend door Ravensbrück is vanavond om 20.50 uur te zien op NPO 2.

Slaatje slaan uit Dodenherdenking? Marktplaats verwijdert ‘tickets’

Paraplu of zonnebril tijdens Bevrijdingsdag? Dit wordt het weer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties