Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 29 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Sigrid Kaag bij College Tour geraakt door boodschap van kinderen: ‘Ben er stil van’

De kritiek op de politiek in ons land wordt steeds meer ‘op de man’, als we denken aan de bedreigingen richting meerdere politici’s en soms ook huisbezoeken. Eén van de politici die daar goed over mee kunnen praten, is D66-leider Sigrid Kaag. Zij schoof gisteren aan bij College Tour (721.000 kijkers) en sprak onder meer over het feit dat haar kinderen bang zijn dat ze politica Els Borst ‘achterna gaat’.

In College Tour zagen we namelijk de dochters van Kaag, die zich in het Engels uitspreken over hun zorgen voor de veiligheid van hun moeder. „Ik moet altijd aan Els Borst denken”, klinkt het. „Ik ben bang dat hetzelfde met mijn moeder gebeurt. Het hoeft maar één keer mis te gaan.”

Sigrid Kaag bij College Tour

Het fragment van College Tour met de dochters van Kaag verscheen onlangs al in de Nederlandse media en dat veroorzaakte flink wat ophef. College Tour-presentator Twan Huys laat Kaag het in het programma voor het eerst zien en zij is daar duidelijk door geraakt. Ze weet een zachte „ja” uit te brengen terwijl ze zich van de beelden, weer naar Huys richt. „Ja, ik ben er een beetje stil van”, zegt ze met een hoorbare tril in haar stem. „Ze waren hier zelf heel zenuwachtig voor en ik wist niet wat ze zouden zeggen. Maar ik vind dat ze het heel knap hebben gedaan. Ja, het zijn mijn kinderen…” En de minister pinkt een traantje weg.

„Elke ouder doet alles voor zijn kinderen. Eén van de redenen dat ik naar Nederland ben teruggekomen, is om hen de veiligheid van ons land te laten ervaren. En dat ervaren ze ook, maar ik vind het zo jammer dat ze het ook door de lelijke lens van de politiek zien.” Ze veegt nog een paar tranen weg en benoemt dat ze ‘niet heel snel huilt’. „Er is niks mis mee als je wel veel huilt, huilen is goed, maar ik doe dat doorgaans niet zo snel.”

Bedreigingen

Huys noemt dat hij wist dat de redactie van College Tour met de dochters van Kaag gesproken had, „en dan zie ik dit, wat een afschuwelijke boodschap is dat. Wist u dat, dat zij bang zijn dat u misschien hetzelfde lot als Els Borst beschoren is?” Volgens Kaag hebben zij en haar kinderen het daar niet vaak genoeg over. „Ze zijn er wel bang voor, ja, en ze staan er ook echt op dat ik de adviezen van de NCTV en de diensten (haar beveiliging, red.) volg.”

Kaag noemde ook dat andere politici, zoals bijvoorbeeld Wilders, veel ergere bedreigingen ontvangen. Ook noemde ze dat sommige journalisten ernstig bedreigd worden. „Mensen die al al jarenlang de vreselijkste situaties meemaken en ook die inperking op hun leven ervaren. Maar dit zijn mijn kinderen en aan de ene kant vind ik het heel naar voor hen, maar aan de andere kant denk ik ook dat hun zorgen heel reëel zijn in algemene zin.”

De D66-leider verwijst naar ‘de verwarde man’ achter de moord op Els Borst. „Zij werd in de loop naar de euthanasiewet neergezet als iemand die inging tegen de wens van God. Dus het klimaat van ‘hetze’, waarin mensen denken dat ze iemand uit de weg moeten ruimen, dat baart mij sowieso zorgen als je kijkt naar Nederland als land.”

Huys noemt nogmaals dat Kaag’s dochters eigenlijk de verkapte boodschap geven ‘stop hiermee, Nederland verdient jou niet’. Maar Kaag is niet van plan om op de College Tour-stoel een keuze te maken. „Jij snapt ook wel dat ik niet direct hier mijn vertrek ga aankondigen.”

Je kunt College Tour terugkijken via NPO 3.

Jort Kelder doet boekje open over liefdesleven tijdens Art Rooijakkers Over De Vloer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.