Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Ontslag dreigt voor agenten politie Amsterdam: grensoverschrijdende teksten op WhatsApp

De politie Amsterdam heeft vier medewerkers strafontslag aangezegd omdat ze hebben deelgenomen aan een WhatsAppgroep waar grensoverschrijdende en discriminerende teksten werden gedeeld. Zes anderen uit de groep hangt voorwaardelijk ontslag boven het hoofd plus een ‘leertraject rondom gedrag en integriteit’.

Het elfde lid van de groep krijgt een berisping.

De medewerkers hebben twee weken de tijd om te reageren. Daarom zijn de voorgenomen straffen nog niet definitief, aldus de Amsterdamse politie. 

‘Vertrouwen in politie geschaad’

„Met hun gedrag hebben deze medewerkers niet alleen het vertrouwen in de politie geschaad, maar ook dat van hun eigen collega’s. Dat doet pijn en vraagt om het nemen van verantwoordelijkheid als eenheid”, zegt korpschef Frank Paauw. Wat in de appgroepen werd gedeeld was „absoluut niet verenigbaar met het uitoefenen van een functie bij de politie”. Over de precieze teksten van de agenten op WhatsApp is niets gezegd.

De WhatsApp-conversaties kwamen aan het licht in twee afzonderlijke strafrechtelijke onderzoeken. Daarop volgden disciplinaire onderzoeken naar de groepen en de betrokkenheid van politiemedewerkers. Van de politie-eenheid Amsterdam werd één medewerker vervolgens geschorst, negen anderen werden buiten functie gesteld en één medewerker kreeg aangepast werk.

Ook Rotterdammer in beeld

Bij een van de groepen waren ook een medewerker van het Politiedienstencentrum en een medewerker van de Eenheid Rotterdam betrokken. Ook deze eenheden stelden de medewerkers buiten functie. Zij hebben nu voorwaardelijk strafontslag met proeftijden aangezegd gekregen en moeten ook een leertraject volgen.

Niet eens met de huurverhoging? Dit is wat je kunt doen

Opvoedvraag: ‘Zal ik mijn kind ziek melden omdat de tickets goedkoper zijn na de schoolvakantie?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties