Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 11 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Wisselende reacties op Oranjezondag, maar Alexander Pechtold niet bij alle kijkers populair

Hélène Hendriks trapte gisteravond af met de De Oranjezondag. Kijkers reageren wisselend op de talkshow. En tafelgast Alexander Pechtold kon wel op de nodige kritiek rekenen van het kijkerspubliek.

Presentatrice Hendriks begint na seizoenen van de Oranjezomer en de Oranjewinter nu aan de Oranjezondag. Gisteravond schoven verschillende gasten aan. Waaronder oud-D66-leider Alexander Pechtold, Rutger Castricum, Robert Doornbos en Pieter Cobelens. Castricum en Pechtold kibbelen er aan tafel veelvuldig op los. „Daar komt het rechtse geluid”, zegt Pechtold over Castricum als hij hem tegenspreekt. „Ja, we zijn een rechts programma”, aldus Hendriks.

Pechtold laat aan tafel graag zijn mening klinken. Zo is hij kritisch over de formatieperikelen, Pieter Omtzigt, de politiek, de houding van Nederland tegenover de oorlog in Oekraïne en een hoop andere zaken.

Alexander Pechtold deelt mening aan Oranjezondag-tafel

Daarna vindt Hendriks het tijd voor iets heel anders. „Wie van jullie heeft weleens een soa gehad?”, vraagt ze. Het aantal mensen dat een soa oploopt, neemt namelijk toe. Hendriks vraagt zich af of jongeren niet  goed worden voorgelicht of niet meer goed nadenken. Maar volgens Pechtold beginnen jongeren ook later met seks. „Volgens mij heeft dat alles te maken met beelden en invloeden.”

Pechtold denkt namelijk, doordat er goede medicijnen voor aids zijn en mensen daar niet meer aan overlijden, dat we ons minder zorgen hoeven te maken. „In de jaren 80 of 90 als je dan onveilige seks had, dat was wel Russisch roulette. Ik denk dat dat een hele generatie behoorlijk beperkt heeft in hun ontwikkeling.”

Pechtold niet al te populair bij kijkers

Later vertelt Pechtold ook over zijn boek: Tot uw Dienst, tegenspraak door publieke dienstverleners. Een boek over uitvoeringsorganisaties die wetten, regels en plannen uitvoeren, bedacht door de politiek. Organisaties zoals UWV, de Belastingdienst, DUO en het CBR, waar Pechtold zelf de directeur van is. Instanties waar we als Nederlanders veel kritiek op hebben. Maar volgens Pechtold moeten ambtenaren zich aan allerlei regels en wetten houden, die soms niet na te leven zijn.

Gemengde reacties bij kijkerspubliek

Maar niet alle kijkers lijken de mening en aanwezigheid van Pechtold te waarderen. Volgens het kijkerspubliek heeft hij namelijk op heel veel zaken kritiek, maar vergeet hij zijn eigen rol en misstappen uit het verleden. En daar vallen sommige kijkers over.

Overigens is het kijkerspubliek verdeeld over de Oranjezondag. Hoewel sommigen enthousiast zijn, zien anderen wel veel paraellen met Vandaag Inside. „Dezelfde gasten, dezelfde onderwerpen en dezelfde verhalen”, schrijft een kijker.

Je kijkt De Oranjezondag terug via KIJK.

Miljoenenjacht met half miljoen voor dichte deur Gooische villa: ‘Beetje pijnlijk’

Dennis Weening verklapte per ongeluk identiteit van de Mol aan kandidaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties