Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 14 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

Bijval kijkers voor Joan Franka na verhaal over Songfestival-hel in Better Than Ever

Kijkers reageren verbijsterd op het verhaal dat zangeres Joan Franka gisteravond vertelde in tv-programma Better Than Ever. De Songfestival-deelneemster krijgt op social media veel bijval. En juist dat liedjesfestijn beleefde Joan Franka als een verschrikking.

Heel veel kijkers trekt Better Than Ever niet, maar de verhalen die oud-deelnemers van talentenjachten aan Martijn Krabbé en Waylon vertellen, leveren soms wel een berg aan reacties op. Danjil Tuhumenma uit The Voice of Holland vertelde bijvoorbeeld over een ernstige ziekte die hij doormaakte. En Marlies Kempe (Idols 2004) vertelde open over de vele nare reacties die zij na haar optredens kreeg. Die gingen veelvuldig over haar uiterlijk. Kempe, destijds Schuitemaker, werd geprezen om haar eerlijke verhaal.

Joan Franka open in Better Than Ever

Gisteravond was het de beurt aan Joan Franka, de zangeres die Nederland in 2012 vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan. Mensen met een Videoland-abonnement konden haar al een week zien, maar nu werd Better Than Ever ook op RTL 4 uitgezonden. Joan Franka vertelde dat zij destijds dingen deed – of moest doen – waar zij niet volledig achterstond. Dan heeft de 33-jarige zangeres het bijvoorbeeld over het dragen van de veelbesproken indianentooi tijdens haar optreden in Baku, waar het Songfestival toen gehouden werd. „Die wilde ik helemaal niet op in Azerbeidzjan. Maar ja, die tooi gaan we doen, zeiden ze. Ik kreeg ook niet het gevoel dat ik daar echt nee tegen kon zeggen.”

Joan Franka Better Than Ever 2
Joan Franka vertelt Martijn Krabbé haar verhaal in een bed & breakfast in Schermerhorn. Screenshot: Videoland / Better Than Ever

Franka deed op haar twintigste mee aan het eerste seizoen van The Voice of Holland. Na haar deelname werkte zij met producers waarmee ze tijdens de talentenjacht ook samenwerkte. Toen zij het nummer You and Me schreef, zou haar manager haar hebben aangemeld voor het Nationaal Songfestival. Daar nam zij het op tegen andere The Voice-kandidaten. „Daar begon eigenlijk voor mij het eerste breekpunt. Wat pijn deed, is dat mijn manager tegen me zei: hé Joan, moet je eens kijken naar jezelf. Je ziet er echt niet uit. Je moet echt afvallen. Want kijk eens naast je. Wil je niet zo zijn?”, zegt Franka tegen presentator Martijn Krabbé.

Joan Franka smeekte om familie mee te mogen nemen

Over haar optreden bij het songfestival zegt Franka dat „het misschien niet het allerbeste optreden was.” „Maar er zijn heel veel dingen aan vooraf gegaan, waardoor dat optreden niet ging zoals het misschien normaal zou gaan”, vertelt de zangeres. Zo vond Franka het moeilijk dat haar moeder en zus, met wie zij „een drie-eenheid” vormde, de eerste van twee weken niet mee mochten naar Baku. „Ik heb gesmeekt, van: mag alsjeblieft mijn moeder mee? Maar ik mocht wel een stylist meenemen en iemand voor m’n haar en iemand voor de make-up, zelfs een nagelstylist als ik wilde.”

Heel erg eenzaam in Baku

De tweede week waren Joan Franka’s moeder en zus wel aanwezig, maar zag de zangeres hen amper, vanwege allerlei verplichtingen. Die week omschrijft ze als „heel erg eenzaam.” Op de dag van haar optreden mochten zij ook niet backstage aanwezig zijn. Daar was Franka alleen met haar manager, die haar vlak voor showtime opzocht. „Ze zei: It’s you and me, wij hebben dit samen gedaan.” Daardoor ontwaakte Franka „uit een soort nare droom” die zij had geleefd. „Ik dacht: dit wil ik helemaal niet, wil hier niet staan, met jou. Ik wil hier staan met mijn moeder, mijn zus. Dit was het moment dat ik dacht: wie ben ik? Waar ben ik? Wat ben ik aan het doen? Waarvoor ben ik hier?”

Heel goed zingen deed Joan Franka gisteravond wel, in Better Than Ever. Je kunt haar nummer hier beluisteren:

Na haar optreden kwam Franka de kleedkamer binnen. Daar zat haar manager die zou hebben gezegd dat Franka „alles verpest” had. Aan het einde van de dag was Franka in haar hotelkamer aan het overgeven omdat ze zo uitgeput was. Toen zij iemand van de crew probeerde te bellen, zou niemand hebben opgenomen. Bij thuiskomst wilde Franka niet meer met haar team werken. Een probleem was dat Franka nog onder contract stond en zich moest uitkopen. Het eerste bod dat het platenlabel deed zodat Franka zich kon uitkopen was 30.000 euro, maar dat geld had de zangeres niet. Het bod ging uiteindelijk naar beneden, waarna iemand anders haar heeft uitgekocht. Lang wilde Joan Franka geen muziek meer maken, maar zij won haar zelfvertrouwen uiteindelijk met haar gecreëerde alter ego Luba the Baroness.

Veel reacties op verhaal in Better Than Ever

Veel kijkers hebben gereageerd op de woorden van Joan Franka. Sommige mensen zijn verbijsterd en de zangeres krijgt ook veel steun. Een kort overzicht, met onder meer tv-presentator Renze Klamer en nog eentje van Franka zelf.

https://twitter.com/renzeklamer/status/1646595667383537670

https://twitter.com/YasminBeringela/status/1646596497285300227

https://twitter.com/deanja81/status/1646609981305769989

https://twitter.com/DebbieSchigt/status/1646591605552435200

https://twitter.com/life_of_esther/status/1646592903215566853

https://twitter.com/cthbOosterhout/status/1646597938762731526

https://twitter.com/ReMu33/status/1646598696568606723

https://twitter.com/aleurs/status/1646592812433932288

https://twitter.com/JoanFranka/status/1646746534275416066

De hele uitzending van Better Than Ever terugkijken kan via Videoland.

Vervolg-docu autistische Kees Momma: pareltje op weg naar nieuw huis ‘dat soms voelt als mortuarium’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.