Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 29 okt 2022
Leestijd: 8 minuten

Renze Klamer neemt stokje Humberto Tan over: ‘Het klassieke weekend ga ik wel even missen’

Renze Klamer zit vanaf vanavond op zaterdag- en zondagavond op het talkshowtijdstip van Humberto Tan. Tot en met eind januari neemt presenteert hij Renze. Dat is bij RTL4 niet ongebruikelijk natuurlijk, aangezien ook Eva Jinek en Beau van Erven Dorens doordeweeks ook regelmatig een paar maanden stuivertje wisselen. Hoe kijkt Klamer naar de drukke weekenden met Renze uit?

Renze Klamer stapte afgelopen voorjaar over naar de stal van RTL. Sinds 2010 alweer loopt de 33-jarige geboren Rotterdammer in medialand rond. Wat ooit begon als tv-gezicht voor de EO Jongerendag, bracht hem via BNNVARA en tal van radio- en tv-programma’s uiteindelijk bij de commerciële omroep. Het meest in het oog (en met piano soms ook in het oor) springend waren natuurlijk zijn twee jaren met Fidan Ekiz bij De Vooravond. Dat stopte plotseling en deed heel wat stof opwaaien, maar Klamer had een schat aan talkshowervaring op zak. RTL gooide hem deze zomer meteen maar in het diepe, door de nieuwe man vier weken lang en vijf dagen per week de talkshow Renze te geven. Niet elke kijker was daarover gelijk enthousiast natuurlijk, maar velen noemden hem ook ‘een verademing‘ en ‘iemand die de gasten tenminste laat uitspreken’.

Renze is nu terug, maar dan in het weekend. Metro sprak hem, net voordat hij op de motor stapte („ik heb zo rijles”).

Renze Klamer oude bekende van Metro

Spreken we hier de Renze Klamer die honderd jaar geleden als lezer van de papieren Metro deel uit maakte van ons vermaarde Meningenpanel op de brievenpagina?

Renze Klamer: „Dat was ik zéker, ja. Ik heb volgens mij nog wel een paar oude kranten waar ik in stond in een doos op zolder staan. Ik las Metro altijd in de trein en zag dat je aan dat panel kon meedoen. Als ik mijn mening mailde, stond ik er veelvuldig de volgende dag in, moet ik zeggen.”

Inmiddels zijn we vele jaren, radio- en tv-programma’s verder.

„Ja, waarin ik wat minder mijn mening geef natuurlijk. Maar ik vond het destijds super leuk om mee te doen.”

Hoe kijk je naar twee keer per week Renze uit?

„Voor mij is het een hele mooie stap, want het is een weekendprogramma. Aan de andere kant snap ik het ook als mensen denken ‘al die talkshow-roulaties’, ja hallo, ik houd het niet meer bij’.”

Renze Klamer talkshow Humberto
De tafel van Renze. Foto: Samuel van Leeuwen

Metro schreef tijdens je zomerweken nog op dat kijkers je wel prima vonden. Je wilde ‘je eigen stempel drukken’ zei je vooraf. Vind je dat dat is gelukt?

„Ik had inderdaad een fijne start. Die eigen stempel is volgens mij wel gelukt. Je werkt natuurlijk, zeker doordeweeks, met een stramien en bovendien met topteam dat ook voor Beau en Jinek maakt. Ik kon niet opeens totaal iets anders gaan doen. Wel heb ik bepaalde accenten gekozen door bijvoorbeeld veel aandacht aan zorgfraude te besteden. Door te brengen wat mezelf is opgevallen of af en toe een geintje richting de reclame uit te halen. Kleine dingetjes net even anders doen. Uiteindelijk onderscheid je je door wie je bent natuurlijk en door de manier waarop je gesprekken voert. En met wie je connecties hebt, zoals ik met Ilse De Lange had, die nieuw muziektalent inbracht. Vier weken was kort, maar ik denk dat de RTL 4-kijker me wel een beetje heeft leren kennen.”

Renze Klamer gaat het klassieke weekend missen

Je hoopte dat mensen zouden zeggen ‘Oh ja, dat is echt Renze Klamer’. Heb je die woorden uiteindelijk ook gehoord?

„Ja hoor. Voor mensen die mij niet persoonlijk kennen, is dat natuurlijk moeilijk. Maar de mensen om mij heen, vrienden en familie, die zagen me daar zitten zoals ik ben. Dat is op zich altijd wel zo, hoor. Als het niet zo zou zijn, dan is er echt iets met me aan de hand.”

Vind je het lastig om het grootste deel van je weekend op te offeren?

„Het is wel even een dingetje. Ik houd wel van een feestje op z’n tijd en heb ik ook twee kinderen die ik om de week een hele week bij mij thuis heb. Van het afgelopen weekend met de kinderen heb ik daarom extra genoten. Nu zal het veel op oppassers en familie aankomen. Dat moet ik even anders gaan oplossen. Mijn weekend verschuift een beetje naar maandag en dinsdag, dan zal ik veel meer tijd met ze doorbrengen. Maar het klassieke weekend, ja, dat gaat er even uit. Dat ga ik best missen en is een kleine opoffering.”

 Je hebt in 2020 en 2021 ongelooflijke kilometers met Fidan Ekiz in De Vooravond op NPO 1 gemaakt. Is het fijn of misschien wel fijner om een talkshow alleen te presenteren?

„Nou, fijner… Met Fidan was het supergezellig en we hadden chemie, dat was de basis van ons programma. Dit is anders en dat heeft voor-, maar ook nadelen. In De Vooravond kon ik minder mijn eigen plan trekken, dat is een stuk gemakkelijker nu ik in m’n eentje zit. Ik kan een heel gesprek bepalen en hoef niet een ander de ruimte te geven om vragen te stellen. Inhoudelijk is dit voor mij beter te doen. Met z’n tweeën was het gezelliger, maar toch denk ik dat er maar weinig talkshow-presentatoren zijn die zeggen dat ze dit het liefst in een duo doen. Het zou niet leuk zijn als ik zeg dat ik Renze leuker vind dan De Vooravond, het is gewoon anders.”

Programmeergoden

Je voorganger en collega Humberto Tan leverde in het weekeinden een zelfde prestatie als de mensen ‘doordeweeks’, maar kijkcijfers voor een talkshow in het weekend zijn wat minder dan Op1, Jinek en Vandaag Inside doorgaans hebben. Is daar een vinger op te leggen? 

„Niet helemaal, het is een beetje ingewikkeld. Dat zaterdag lijkt me een dag waarop we de kijker nog even moeten laten wennen aan het feit dat er ook deze dag een talkshow is. Dat heeft RTL 4 eigenlijk nooit gehad. Het is al wat gegroeid, dus het zal even tijd nodig hebben. We moeten doorkrijgen wat werkt en wat niet en waar de kijker op zit te wachten. Daarmee zal ik gaan experimenteren.”

En de zondag?

„De zondag daarentegen zit regelmatig op de 600.000, 700.000 kijkers. Tot vorige week dan, want toen is Een Tegen Vijftig begonnen en daardoor begint de talkshow een heel uur later. Tja, dan gaan er al mensen naar bed en houd je er nog zo’n 300.000 a 400.000 over. We zijn natuurlijk overgeleverd aan de programmeergoden. Dat zal uiteindelijk veranderen, want RTL zet de talkshows in het weekend vanaf 2023 wat vroeger. We moeten het nu dus even met wat minder doen, maar dat is tijdelijk. En ik vind dat de zaterdag de potentie heeft om te groeien.”

Renze Klamer RTL 4 studio talkshow
De studio van Renz Klamer. Foto: Samuel van Leeuwen

Hoe verschilt het weekend qua programma ten opzichte van doordeweeks?

„Qua inhoudelijke accenten is het anders. Doordeweeks kun je echt het gesprek van de dag voeren, dat is voor elke talkshowhost fijn om te doen. Aan de andere kant zit je doordeweeks met zo’n hoge uitzendfrequentie, dat je amper tijd hebt voor creativiteit en om heel veel eigen denkkracht in het programma te stoppen. De volgende dag moet je namelijk weer. Als je alleen in het weekend zit, heb je wat langer de tijd om leuke dingen te bedenken, uit te proberen en voor wat mooie menselijke gesprekken. Volgens mij vind ik dat laatste ook leuk, maar dat moet ik nog even gaan ervaren. Het is een luxe dat ik straks allebei heb mogen doen, want van dagelijks heb ik ook echt genoten.”

Renze Klamer en Roger Federer

Was je ontmoeting met tennis-ster Roder Federer de afgelopen zomer je hoogtepunt?

„Als je ergens nieuw bent, dan maak je een documentje voor de redactie waarin je aangeeft welke mensen, eventuele gasten en onderwerpen je leuk vindt. En een wishlist met de categorie mensen waarvan je uit gaat dat je die nooit zult spreken. Barak Obama stond er bij mij bijvoorbeeld op, maar óók Roger Federer. Maar die laatste lukte en dat ook nog aan het begin van die vier weken Renze. Ik vond dat nogal een onverwachte en curieuze start. Het wordt moeilijk om de komende maanden in het weekend die naam te overtreffen. Grote buitenlandse namen hebben meestal niet echt een belang om langs te komen. Mensen komen niet langs omdat ze mij misschien aardig vinden, maar omdat men iets te verkopen heeft. Het gebeurt gewoon niet vaak, of even snel via Zoom tegenwoordig. Maar of je dat nou moet willen… Bij Federer lukte het een keer wel.”

Is de echte radioman Renze Klamer steeds meer een tv-man geworden?

„De radioliefde roest niet hoor! Dit zit er zeker nog en ik blijft het af en toe ook doen. Op dit moment zit ik af en toe op de vrijdagmiddag voor AVROTROS op Radio 1. Het is wel wat minder, want ik moet toch kiezen. Ik geniet ook heel erg van televisie, maar zal altijd proberen om radio er bij te blijven doen.”

Renze is op zaterdag- en zondagavond – voorlopig – rond 22.45 uur op RTL 4 te zien en terug te kijken via Videoland.

Videoland-docu André Hazes is best ongemakkelijk en toch wil je het zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.