Nina den Bouw
Nina den Bouw Televisie 29 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Toch geen vervolg op De Kinderen van Ruinerwold: ‘Soort reallifesoap, voelt niet oké’

Er komt toch geen vervolg op de documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold. Eerder kondigde maker Jessica Villerius een nieuwe reeks aan, maar Edino van Dorsten – een van de kinderen – vertelt dat die plannen van de baan zijn.

In De Kinderen van Ruinerwold vertellen broers Edino, Israël en Shin en zus Mar Jan over hun jeugd bij vader Gert Jan. Jarenlang woonden ze met negen broers en zussen in het geheim en ongeregistreerd in een boerderij in Ruinerwold, onder streng toezicht van hun vader. In 2021 won de serie de Gouden Televizier-Ring. In de nieuwe reeks zouden de kinderen laten zien hoe het nu met hen gaat.

Geen vervolg Kinderen van Ruinerwold

„Zij hebben succes gehad met de documentaire en willen mensen graag laten zien hoe het nu met ons gaat”, zegt Edino in Veronica Superguide over het voorstel van BNNVARA om een vervolgserie te maken. De opnames voor de serie waren volgens Edino behoorlijk ingrijpend. „We hadden een duidelijk doel met de documentaire, maar niet met een nieuwe serie. Dan wordt het een soort reallifesoap en dat voelt niet oké.”

De opnames voor het nieuwe seizoen waren al begonnen, maar die zijn inmiddels gestaakt. Volgens Edino is de nieuwe reeks „niet genoeg reden om weer ons hele leven op z’n kop te zetten”.

Het verhaal van Mar Jan

In 2021 deed Mar Jan, een van de kinderen, haar verhaal aan Metro. In de serie Het Jaar Van spreken Metro-verslaggevers met mensen voor wie 2021 een bijzonder jaar was, in welke zin dan ook.

Er speelden zich twee levens naast elkaar af, vertelde ze destijds. Waar het persoonlijke leven van Mar Jan rustig verder ging, werd Nederland opgeschud met haar familiegeheim. De documentaire verscheen anderhalf jaar nadat broer Israël het gezin verliet. Het gezin zat middenin een zwaar proces, toen de eerste aflevering op televisie verscheen. En dat is best lastig, legt Mar Jan uit. „Ik kijk met gemixte gevoelens terug op die periode. Mensen zagen op televisie een verhaal, wat voor mij al weer veel langer geleden was.”

Heel Nederland voelde het verhaal van de Ruinerwold-kinderen en reageerde. Ook naar Mar Jan toe. Ze legt uit dat ze aan het begin de reacties best vreesde. „Mensen uit mijn binnenste kring kenden mijn verhaal. Maar er zijn genoeg mensen die mij persoonlijk kenden, maar dit niet wisten.” Na een bericht op Facebook en de eerste aflevering, stroomden de reacties van bekenden, maar ook veel onbekende mensen binnen.

Toen de documentaire De Kinderen van Ruinerwold voor het eerst op tv kwam, keken er 1,4 miljoen mensen.

Geen schadevergoeding na voorarrest ‘Ruinerwoldvader’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.