Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 29 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Geen plastic bekertjes meer op kantoor en op festivals vanaf 2024

Wie kent ze niet? De plastic wegwerpbekertjes, -bestek of plastic maaltijdverpakkingen op kantoor, in de horeca of op festivals. Vanaf 2024 zijn zijn deze plastic verpakkingen daar niet meer toegestaan. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Op die plekken, waar men ter plaatse eet of drinkt, moeten organisaties herbruikbare borden, bekers en andere verpakkingen gaan gebruiken. Overigens gebeurt dat op sommige plekken al deels.

Staatssecretaris Heijnen schrijft dat in Nederland dagelijks 19 miljoen plastic bekertjes en voedselverpakkingen worden weggegooid na eenmalig gebruik. „Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen”, zegt ze. De maatregel is er vooral op gericht om het afval dat het plastic veroorzaakt te verminderen.

Ook gevolgen voor koffie of maaltijd to go

In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen is onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg. De maatregelen hebben ook invloed op mensen die nog weleens een koffie of maaltijd to go halen. Naast plastic maaltijdverpakkingen, mogen ook kartonnen koffiebekertjes, die een laagje van kunststof hebben, vanaf 2024 niet meer gratis worden aangeboden.

Wie onderweg een koffie of maaltijd haalt, kan dus nog wél gebruikmaken van plastic verpakkingen, maar moet daarvoor gaan betalen. Verkooppunten mogen hier zelf de prijs voor bepalen. Het bedrag komt bovenop de prijs van de drank of maaltijd. Wel moeten verkopers herbruikbare alternatieven aanbieden. Deze maatregel gaat al in per juli 2023.

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om toch bepaalde plastic bekers of verpakkingen te gebruiken, zolang zij maar 75 tot 90 procent weer inzamelen en hergebruiken. Dat mag overigens alleen „wanneer het echt nodig is” en niet anders kan, aldus de staatssecretaris.

Definitief verbod op plastic wegwerpproducten

Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief. De Europese Unie heeft regels om zwerfplastic tegen te gaan en daar komt deze Nederlandse aanscherping uit voort. Eerder werden plastic rietjes, bestek en roerstaafjes al in de ban gedaan. Sinds 2017 is het verboden voor winkels om gratis plastic tasjes te verstrekken Ook  voerde Nederland al statiegeld in op kleine plastic flesjes. Dat blijkt een succes.

Veel organisaties hebben voorgesorteerd op de nieuwe maatregelen. Wie bijvoorbeeld op festivals komt, valt het waarschijnlijk op dat steeds meer organisatoren met drinkbekers van harde plastics met statiegeld werken. In ruil voor een muntje ontvangen festivalbezoekers een herbruikbare drinkbeker.

Onbegrip dat man die Lamborghini crashte, bij Jinek zit: ‘Is dit satire?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.