Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 18 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Kinderen van Ruinerwold doen eenmalig hun verhaal op televisie

De kinderen van Ruinerwold doen hun ongelooflijke verhaal binnenkort op tv. Jessica Villerius maakte een vierdelige documentaireserie over het gezin dat ruim een jaar geleden ontdekt werd op een boerderij in Drenthe.

De vier oudste kinderen van het gezin dat jarenlang onder de radar leefde op een boerderij in Ruinerwold, vertellen eenmalig hun verhaal. Dat doen zij in de BNNVARA-documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold.

Het nieuwe leven van kinderen Ruinerwold

Documentairemaker Jessica Villerius volgde hen de afgelopen anderhalf jaar intensief. Zij was aanwezig op belangrijke momenten in hun nieuwe leven. Samen met hen blikt ze terug op hun kinderjaren en de uitzonderlijke omstandigheden waarin het gezin leefde. De Kinderen van Ruinerwold is vanaf 24 maart vier woensdagen te zien bij BNNVARA op NPO 1. Villerius maakte eerder deze maand op Videoland al indruk met Breaking Meth. Dit betrof een een docu over de vernietigende drug crystal meth.

Wordt de vader vervolgd?

Vandaag werd in een pro-forma zitting de voortgang van de strafzaak tegen vader Van D. besproken. De vader wordt verdacht van vrijheidsberoving van zijn kinderen en van seksueel misbruik van twee van hen. Ter discussie staat nu de vraag of Van D. wel terecht kan staan. Dit vanwege zijn beperkte mentale gezondheid na een herseninfarct. De Rechtbank beslist op 4 maart of de strafvervolging zal plaatsvinden of zal worden geschorst. Het Openbaar Ministerie wil de vervolging stoppen. „Van D. zit gevangen in zijn eigen brein”, aldus de officier van justitie. Zicht op verbetering van enige betekenis is er niet.

Wereldnieuws in Ruinerwold

De jongste van deze vier gevolgde kinderen van Ruinerwold, in de media aangeduid als ‘Jan’ (27), wordt op 13 oktober 2019 in één klap wereldnieuws. Aan een lokale bareigenaar vertelde Jan dat hij is weggelopen van huis en hulp nodig heeft. Als de politie wordt ingeschakeld blijkt al snel dat hij, samen met zijn broertje en vier zusjes, jarenlang een verborgen bestaan heeft geleid op een boerderij in Ruinerwold. Zij hebben daar, samen met vader Gerrit Jan van D. een geheim en ongeregistreerd leven geleid. Eerder al ontsnapten twee oudere broers en een zus. In de documentaireserie komen deze broers, de zus en Jan zelf voor het eerst aan het woord.

Jessica Villerius De Kinderen van Ruinerwold
Documentairemaakster Jessica Villerius. Foto: BNNVARA

Eerste en enige keer hun verhaal

In een gezamenlijke verklaring laten de vier oudste kinderen via BNNVARA weten dat dit de eerste en enige keer is dat ze hun verhaal zullen doen: „Op 4 maart valt er voor ons een belangrijke beslissing. Of Gerrit Jan nu wel of niet vervolgd zal worden, de impact die de gebeurtenissen op ons leven hebben gehad is en blijft onverminderd groot. Er is in deze zaak wat ons betreft geen sprake van winnaars of verliezers, al zien wij zelf wel graag dat er een inhoudelijke behandeling komt waarin Gerrit Jan zich moet verantwoorden voor een aantal zaken.”

Het hele verhaal van Ruinerwold

Zij vervolgen: „We begrijpen dat de pers veel vragen aan ons heeft en waarderen het ook dat er vaak naar ons welzijn wordt geïnformeerd. Maar het is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Wij als oudsten staan nog steeds achter ons statement van november 2019, waarin we aankondigden ons verhaal eenmalig in de documentaire De Kinderen van Ruinerwold te doen. Deze documentaireserie, waarvoor we de afgelopen zestien maanden opnamen hebben gehad, is inmiddels bijna af en omvat wat ons betreft het gehele verhaal vanuit ons perspectief. Dat is altijd onze intentie geweest en daar blijven we ook bij. We hopen dat mensen begrijpen dat praten over deze verdrietige situatie ons veel moeite heeft gekost en dat het veel te omvattend is om te pas en te onpas ‘even’ het verhaal te doen.”

Nu al veel lof voor gezamenlijk nummer André van Duin en Danny Vera

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kinderen van Ruinerwold doen eenmalig hun verhaal op televisie
Sluiten