Nina den Bouw
Nina den Bouw Binnenland 17 mrt 2022

Geen schadevergoeding na voorarrest ‘Ruinerwoldvader’

De 69-jarige vader van het verborgen gezin in Ruinerwold, Gerrit Jan van D., krijgt geen schadevergoeding voor de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. Dat heeft de rechtbank in Assen donderdag besloten. De ‘Ruinerwoldvader’ claimde meer dan 50.000 euro.

De man werd in oktober 2019 aangehouden op verdenking van onder meer vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen en seksueel misbruik van enkele van hen. De man kampte op dat moment al drie jaar lang met de gevolgen van een hersenbloeding, die hij in 2016 had opgelopen.

Eind vorig jaar sprak Metro nog met één van de ‘kinderen van Ruinerwold’, Mar Jan, over hoe zij het afgelopen jaar had beleefd.

Claim Ruinerwoldvader afgewezen op basis van medische gronden

Na een uitgebreid onderzoek bepaalde de rechtbank vorig jaar maart dat Van D. niet in staat was terecht te staan. Hij zou de strafzaak niet begrijpen en kan zich niet voldoende verdedigen, oordeelde de rechter destijds.

Als een strafzaak wordt afgedaan zonder een veroordeling of het opleggen van een maatregel, kan de beklaagde in aanmerking komen voor een standaardvergoeding van 100 euro per dag. Van D. zat 504 dagen in voorarrest en claimde 50.400 euro. De rechter wees die claim af, omdat de strafzaak was stopgezet vanwege de medische gronden en niet vanwege de verdenkingen waarop Van D. vastzat. Die waren al die tijd ernstig genoeg om de man in voorarrest te houden, zolang het psychologisch onderzoek liep.

Eerder heeft Van D. 97.000 euro teruggekregen. De politie had dat bedrag in beslag genomen tijdens de inval.

Kinderen van Ruinerwold

Het verborgen gezin werd in oktober 2019 ontdekt nadat één van de kinderen alarm had geslagen in het dorp. De agenten troffen op de boerderij de vader aan met zes van zijn kinderen. De drie oudste kinderen waren eerder al uit huis gegaan. Uit geloofsoverweging gaf Van D. zijn jongste zes kinderen niet aan bij de burgerlijke stand. Ook kregen zij niet de juiste medische zorg.

Drievoudig moordenaar Thijs H. krijgt 22 jaar celstraf en TBS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen schadevergoeding na voorarrest ‘Ruinerwoldvader’
Sluiten