Metro
Metro Binnenland 17 sep 2020 / 20:10 uur

Zoon geeft 100 uur aan videobeelden boerderijgezin Ruinerwold aan OM

De zoon van het boerderijgezin uit Ruinerwold die er vorig jaar oktober voor zorgde dat het gezin werd ontdekt, heeft ongeveer honderd uur beeldmateriaal van het gezin aan het Openbaar Ministerie gegeven.

Dat vertelden de officieren van justitie vandaag op de vierde tussentijdse zitting in de zaak-Ruinerwold.

Beelden Ruinerwold

De beelden lagen in het voormalige huis van het gezin in Zwartsluis, dat onlangs is leeggehaald. Het Openbaar Ministerie laat de beelden momenteel door de politie bekijken en beschrijven. Of er voor de zaak relevant materiaal tussen zit, is nog niet bekend. Het gaat om beelden van onder anderen de vader en de negen kinderen van het gezin.

Door toedoen van dezelfde zoon werd het gezin vorig jaar ontdekt. Hij bezocht een paar keer een kroeg in Ruinerwold en stapte daarna naar de politie om te vertellen over het gezin, waar vader Gerrit Jan van D. (68) zijn eigen geloof predikte. Van D. en zijn klusjesman Josef B. (59) werden half oktober opgepakt voor jarenlange vrijheidsberoving van de kinderen. Al konden ze volgens B. „gaan en staan waar ze wilden.”

Hongerstaking

Binnen zes weken gaat de rechtbank verder met de zaak tegen Van D. Dan is naar verwachting het rapport van het Pieter Baan Centrum over hem klaar. Doordat de man vier jaar geleden een hersenbloeding heeft gehad, kan hij niet meer praten. Het Openbaar Ministerie wil het PBC-rapport afwachten om te kunnen bepalen of de man überhaupt als verdachte gehoord kan worden.

De rechtbank is het daarmee eens, maar wacht op aandringen van Van D.’s advocaat geen drie maanden voor er een nieuwe zitting komt. Van D. blijft voorlopig vastzitten. Dat geldt ook voor Josef B. Zijn advocaat Yehudi Moszkowicz had om vrijlating gevraagd, omdat B. volgens hem onterecht vastzit. De jongste zes kinderen hebben verklaard dat ze niet tegen hun wil werden vastgehouden. Maar de rechtbank vindt de zaak te ernstig om hem vrij te laten. „Dan ga ik in hongerstaking tot ik dood ben”, reageerde B.

Lees ook: de wolf zit voorlopig helemaal op z’n plekje in Drenthe

Moszkowicz

De zaak tegen Josef B. gaat op 10 december verder. Zijn advocaat Moszkowicz zorgde aan het begin van de rechtszitting nog voor een akkefietje. Zijn stagiaire kwam de zaal niet binnen en daar was hij het niet mee eens. Hij was het ook niet eens met de nieuwe samenstelling van de rechtbank en de term ‘wolfskinderen’ die de deskundige hanteert, omdat de Ruinerwold-kinderen opgroeiden zonder ouders, maar daar is volgens hem geen sprake van.

Volgeling

Het OM stelt dat de kinderen op de boerderij in een soort religieuze ban hebben verkeerd, opgelegd door hun vader. B. zou de geloofsideeën van Van D. hebben gedeeld en een ‘volgeling’ zijn. Eerder al zei hij dat Van D. al veertig jaar met „een project” bezig was. „Hij heeft dingen uitgezocht die van groot belang zijn voor de wereld. Daar wordt over duizend jaar nog over gesproken.”

Geloofsregels

De betrokken kinderen zouden nog steeds volgens de geloofsregels willen leven. Hun moeder overleed in 2004. Van D. is een paar jaar geleden door een hersenbloeding invalide geraakt. Ook kan hij niet meer praten. Dit levert forse complicaties op in het strafrechtelijk onderzoek.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zoon geeft 100 uur aan videobeelden boerderijgezin Ruinerwold aan OM
Sluiten