Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 26 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

M-kijkers storen zich aan ‘prinsessengedrag’ Sanne Wallis de Vries: ‘Verwend’ en ‘hysterisch’

Theatermaakster Sanne Wallis de Vries schoof gisteren vlak na de persconferentie aan bij talkshow M. Daar sprak ze over de aankomende versoepelingen en wat dit voor de cultuursector betekent. Wallis de Vries uitte haar ongenoegen over de nieuwe regels, want volgens haar kunnen theaters hier niks mee. Tot grote irritatie van veel M-kijkers, die haar televisie-optreden associeren met „prinsessengedrag”.

Premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers vertelden ons gisteren in de persconferentie over de aankomende versoepelingen. Onder meer de horeca en cultuursector mogen weer open, tot 22.00 uur.

Sanne Wallis de Vries niet tevreden met versoepelingen theater

Wallis de Vries organiseerde vorige week nog een protestactie voor theaters in Nederland onder de noemer Kapsalon Theater. En een tijdje terug pleitte ze aan tafel bij Jinek voor de inzet van de coronapas. Daar vertelde zij dat men „even mee moest doen om saamhorig te zijn”. Ze keerde zich daar toen fel tegen juriste Raisa Blommestijn, die zich hardop uitsprak tegen het coronabeleid.

Het optreden van Wallis de Vries bij M stoort heel wat kijkers. Want aan tafel vertelt ze dat de sluitingstijd van 22.00 uur en de 1,5 meter-regel voor de cultuur niet werken. „Alles is versoepeld behalve theater”, zegt ze. Volgens haar blijven de meeste theaters dicht onder deze maatregelen.

Versoepelingen in cultuursector

22.00 uur is volgens de theatermaakster te vroeg. Voornamelijk voor grote producties. En door de 1,5 meter-regel kunnen theaters één derde van de capaciteit gebruiken. „En dat is te weinig.”

Volgens Wallis de Vries is er namelijk ook nog een verschil tussen een theater en een café. Want theatervoorstellingen zijn volgens haar tijdsgebonden. „Als je in een café zit, kun je zeggen ‘we doen één pilsje’.” Volgens de theatermaakster werkt dat voor theaters toch echt anders.

Bij M: ‘Ik ga niet spelen’

Vandaag gaat Wallis de Vries samen met collega Diederik Ebbinge om tafel met staatsecretaris Gunay Uslu van cultuur. „Te laat”, volgens de theatermaakster. „Want het is na het debat.” Daarmee bedoelt Wallis de Vries het coronadebat dat vandaag de hele dag plaatsvindt.

Later in de uitzending komt een plan voor de lange termijn ter sprake. Wallis de Vries vertelt dat er over zes weken wederom een weegmoment komt. „Dan is mijn toernee trouwens voorbij. Dit was het trouwens, dit was mijn toernee. Ik ben nu gestopt, bij deze. Ik ga niet spelen, want er komen te weinig mensen. Even een momentje jongens.”

‘Theaters hebben boel op orde’

Volgens Wallis de Vries hebben de theaters de boel qua handhaving en maatregelen keurig op orde. „Het slaat nergens op. Ik begrijp er geen reet van wat de regering in dit land belangrijk vindt.”

Wil je de hele uitzending van M bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier

Nieuwe coronamaatregelen: horeca en cultuursector vandaag open, run op de bios

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
M-kijkers storen zich aan ‘prinsessengedrag’ Sanne Wallis de Vries: ‘Verwend’ en ‘hysterisch’
Sluiten