Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 19 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Cultuursector vandaag in actie als sportschool of kapper

Verschillende theaters en musea in Nederland voeren vandaag actie tegen de nog altijd gesloten cultuursector. Zo’n zeventig Nederlandse theaters en concertzalen worden voor de actie Kapsalon Theater omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon waar ook wordt opgetreden. Meerdere burgemeesters geven geen toestemming voor het protest en kondigen aan de coronaregels te gaan handhaven.

In Kapsalon Theater, een initiatief van Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries, worden klanten vermaakt door artiesten als Jochem Myjer, Claudia de Breij en Youp van ‘t Hek, terwijl ze worden geknipt of anderszins een behandeling ondergaan. Dit omdat de kappers sinds het weekend weer aan het werk mogen, terwijl de cultuursector nog gesloten blijft. Onder de deelnemende theaters zijn het Parktheater in Eindhoven, Theater Orpheus in Apeldoorn en Het Concertgebouw in Amsterdam.

Handhaving cultuursector

De burgemeester van de hoofdstad, Femke Halsema, heeft de deelnemende culturele instellingen gewaarschuwd dat zij een bezoekje van handhavers kunnen verwachten, mochten zij vandaag de deuren open. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, ook voorzitter van het veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, deed eenzelfde oproep. Ook onder meer Utrecht, Den Haag en Eindhoven geven aan te gaan handhaven waar nodig.

In zo’n twintig musea wordt eenmalig een sportles of een ander initiatief verzorgd. Zo opent in het Van Gogh Museum ook een kapsalon en organiseert het Groninger Museum een workshop graffiti als gymles voor het brein. Het Fries Museum wordt eenmalig omgebouwd tot yogastudio, net als uitvaartmuseum Tot Zover. Het Limburgs Museum geeft behalve yoga ook zumba.

Conceptroute met risiconiveaus

De Museumvereniging, initiatiefneemster van die acties, vindt het echt nergens meer op slaan dat de musea nog dicht moeten terwijl de winkels weer klanten mogen ontvangen. „450 musea staan qua verplaatsingen in geen enkele verhouding tot de verplaatsingen naar in totaal 85.000 fysieke winkels in Nederland”, aldus de museumclub.

Ook bij een stijging van de coronabesmettingen zou de cultuursector moeten openen. De taskforce Culturele en Creatieve Sector heeft een conceptroutekaart opgesteld met scenario’s voor verschillende risiconiveaus. „Wij rekenen erop dat de beleidsbepalers met dit plan aan de slag gaan”, aldus woordvoerder Jeroen Bartelse in het AD.

De taskforce, een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties uit de culturele sector, gaat in het plan uit van vier risiconiveaus die ieder een kleur hebben gekregen. Groen is het positiefste geval, waarbij bezoekers vrijuit naar binnen- en buitenlocaties kunnen zonder 1,5 meter afstand, QR-codes of mondkapjes.

Rood is het somberste scenario, waarbij er ernstige druk op de zorg ligt. Dan zouden instellingen de keuze hebben: een negatieve test vragen van bezoekers, die dan geen beperkingen hebben, of een coronatoegangsbewijs waarbij binnen een mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand geldt.

Fieldlab na 24 proefevenementen: volle zalen zijn weer mogelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.