Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 8 jul 2021

Traumachirurg over herstel Peter R. de Vries: ‘Geduld en geluk nodig’

De toestand van misdaadverslaggever Peter R. de Vries is nog onzeker, nadat hij dinsdagavond werd neergeschoten. In de uitzending van Humberto legt traumachirurg Mike Hogervorst de medische procedure uit. Volgens hem heeft De Vries „tijd en geluk” nodig.

In de uitzending van talkshow Humberto is gisteravond de aanslag op Peter R. de Vries uitvoerig besproken. Verschillende gasten uiten hun verdriet en loven het werk van De Vries. Chirurg en hoofd traumachirurgie van het UMCG Mike Hogervorst vertelt wat er in een ziekenhuis gebeurt bij dit soort gevallen.

Grapperhaus: ‘Misdaad is meerkoppig monster dat we keihard moeten aanpakken’

Traumachirurg deelt kennis bij Humberto

De Vries werd dinsdagavond zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Hogervorst is zelf niet betrokken bij de behandeling van de misdaadverslaggever, maar deelt zijn kennis in de uitzending. „Ik hoor deze verhalen en ik zie het intense verdriet. Dat maakt wel dat ik enigszins terughoudend ben in mijn commentaar in algemeenheid”, zegt de traumachirurg.

Hij legt uit dat bij letsel zoals dat van De Vries, een slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet. „Maar het begint al op straat. Waar in dit geval de hartmassage verricht is. Dat kan doorslaggevend zijn bij de uitkomst van dit soort letsel.”

Belang van hartmassage

Ook legt hij bij Humberto uit dat omstanders een belangrijke rol hebben. Bij schotverwondingen is het volgens hem van belang de bloeding te stoppen. Ook de hartmassage om zo de zuurstofvoorziening in stand te houden is „een belangrijk punt”.

Jan Struijs van de politiebond zit ook in de studio en haakt even in. Hij vertelt dat hartmassage bij een schietincident een „primaire handeling” is. Dat is volgens hem „het eerste dat je doet” als agent. „Die zuurstoftoevoer is cruciaal.” Hij benadrukt dat de politie bij De Vries snel ter plaatse was, omdat zij in de buurt waren op het moment van het misdrijf.

Herstel Peter R. de Vries moeten we ‘afwachten’

De traumachirurg vertelt daarna dat de rest in het ziekenhuis volgt. „Er staan heel veel mensen klaar om daar meteen iets aan te doen.” Presentator Humberto Tan vraagt naar de medische betekenis van de zin „hij vecht voor zijn leven”, die burgemeester Femke Halsema uitsprak. „Daarmee wordt bedoeld dat hij levensbedreigend gewond is geraakt en dat hij ondersteund wordt in zijn vitale functies. Dat is een hele ernstige zaak.”

„Dan moet je afwachten bij dit type letsels hoe het herstel verloopt. We kunnen in Nederland goed een bloeding bestrijden, maar ander letsel dat overblijft, dat moet je afwachten. Dan moet je geduld hebben. Geluk hebben misschien wel.”

Wil je de hele uitzending van Humberto bekijken? Je vindt de aflevering van gisteravond hier

Steeds meer bloemen op plaats aanslag Peter R. de Vries: ‘Vecht, Peter’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Traumachirurg over herstel Peter R. de Vries: ‘Geduld en geluk nodig’
Sluiten