Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 21 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Kijkers beschuldigen Beau van ‘vaccinpropaganda’, maar er zijn ook positieve geluiden

De veroordeling van de agent die George Floyd doodde en de aangevallen persfotograaf kregen gisteren in meerdere talkshows aandacht. Maar bij Beau was er ook voor de vaccins, en dan met name die van Pfizer/BioNTech, een tijdsblok gereserveerd. Een deel van de kijkers beschuldigt Beau van Erven Dorens nu van ‘vaccinpropaganda’. Maar een ander deel genoot juist van Marc Kaptein, de medisch directeur van Pfizer.

Pfizer-baas bij Beau: ‘Vanaf eind mei 1 miljoen prikken per week’

Kaptein kondigde bij Beau namelijk aan dat er vanaf 31 mei één miljoen Pfizer/BioNTech-prikken per week worden gezet. Daarnaast levert het bedrijf 100 miljoen extra vaccins in Europa. En de helft daarvan wordt niet pas in het vierde kwartaal geleverd, maar al in het tweede.

Volgens Kaptein is dat vooral te danken aan voorwerk. „Eén ding is anticiperen: we zijn in september al begonnen met de opzet van extra productiecapaciteit”, vertelt hij. „Dat gaat om het bouwen van fabrieken, het investeren in productiecapaciteit, terwijl we nog niet eens zeker wisten of ons vaccin de eindstreep zou halen.” Kortom: de risico’s die het bedrijf toentertijd nam, werpen nu zijn vruchten af.

Voor Nederland betekent dat effectief dat we twee miljoen vaccins extra krijgen in het tweede kwartaal. Een reminder: het eerste kwartaal loopt tot en met maart, het tweede tot en met juni en ga zo verder. „Om het heel concreet te maken”, zegt Kaptein, „gaan we naar 650.000 prikken per week, en vanaf eind mei zitten we op meer dan een miljoen prikken per week.” En dat is dus alleen nog maar met het Pfizer-vaccin. Daar komt het vaccin van Janssen en die van Moderna nog bij. AstraZeneca staat even on hold. Volgens Beau is dat „een fantastische hoeveelheid”.

‘Vaccinpropaganda’

Maar niet alle kijkers zijn net zo enthousiast als de presentator. Zo noemen sommigen van hen de uitzending zelfs ‘vaccinpropaganda’. „Beau was gisteren een propagandamachine voor Pfizer”, vindt een kijker.

En er is zelfs kritiek van mensen die níet gekeken hebben. Beth vraagt zich af waarom er „altijd dezelfde dokters, dezelfde experts” aanschuiven. Volgens haar zijn dat mensen die „de regering naar de mond praten”.

Iemand anders merkt op dat het ook niet bij Pfizer alleen maar rozengeur en maneschijn is: „Pfizer heeft ook bijwerkingen.” Ook had Kaptein het even over een ‘booster’-prik. Dat is een extra vaccinatie om ervoor te zorgen dat je beschermd blijft, ook tegen mutaties. In Engeland willen ze daar mogelijk in september al mee starten. En hier is dat dus ook een mogelijkheid. Maar ook dat vinden Beau-kijkers ‘reclame’. „Directeur van Pfizer zit reclamepraatje te houden over zijn vaccin. Binnenkort tijd voor een booster.”

‘Wat een verademing’

Genoeg andere kijkers hebben juist genoten van de Pfizer-baas: „Wat een prettige en verhelderende directeur van Pfizer. Marc Kaptein legt super helder uit hoe het werkt met de vaccins en kondigt tevens aan dat er vanaf 31 mei 1 miljoen Pfizer vaccins per week geprikt worden.”

Iemand anders noemt Kaptein „een verademing”. Ook heeft hij een stukje advies voor de kijkers die niet zo tevreden waren met de uitzending: „Luister aandachtig en relativeer het doemdenken”.

Wil je Beau terugkijken? Dat kan hier.

Verpleeghuizen versoepelen regels nog nauwelijks ondanks alle prikken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.