Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 17 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Geld stroomt binnen voor ‘kinderen van Ruinerwold’

De documentaire over de zogenoemde ‘kinderen van Ruinerwold’ maakt heel wat los. Zo stroomt het geld voor de negen kinderen op rap tempo binnen, na de eerste dag was even voor middernacht al bijna 67.000 euro binnengekomen. Op het moment van schrijven is er al 94.220 euro ingezameld.

Gerrit Jan van D. (68) hield zijn kinderen jarenlang verscholen voor de buitenwereld, in een afgelegen boerderij. Eén van die kinderen liep weg in oktober 2019, en zo kwam de zaak aan het rollen. In de nieuwe documentaire De Kinderen van Ruinerwold is het verhaal van de oudste vier te zien. Onder hen ook degene die alarm sloeg.

Drie inmiddels volwassen jongens en een vrouw doen in de docu hun verhaal. Documentairemaakster Jessica Villerius werd in 2019 door hen benaderd, omdat ze wereldkundig wilden maken wat er gebeurd was. Villerius heeft ze sindsdien gevolgd. Miljoenen mensen keken naar de serie.

Crowdfunding voor kinderen van Ruinerwold

De stichting achter de crowdfunding is een initiatief van onder anderen Esther Suurmond. „Hartverwarmend en bizar”, noemde ze het feit dat er nu al zo veel geld wordt gegeven. Ze heeft de crowdfunding opgericht, samen met goede vrienden en oud-huisgenoten van de oudste kinderen, om financiële steun te bieden aan alle Ruinerwold-kinderen. Dat omdat ze „hebben gezien dat het afgelopen turbulente jaar een grote impact op hen heeft gehad”. Ze zei eerder in De Nieuws BV dat de oudste kinderen positief zijn over het initiatief. Het streefbedrag voor de inzamelingsactie is 30.000 euro per kind, 270.000 euro in totaal.

Van D. sloot kinderen op en misbruikte ze

Van D. werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in Ruinerwold. Ook zou hij zijn kinderen hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel hebben misbruikt. Het gezin zou in een soort religieuze ban hebben geleefd, onder aanvoering van Van D. Maar hij komt op vrije voeten: de rechtbank bepaalde dat hij door zijn slechte gezondheid niet kan terechtstaan. Hij liep namelijk ernstige en blijvende hersenschade op in 2016, na een beroerte.

Naast dat de Ruinerwold-vader geen straf krijgt, krijgt hij ook nog eens een flinke geldsom terug. Tijdens de inval in de boerderij in 2019 vond de politie namelijk een hoop contant geld: 97.000 euro. Ze namen dat in beslag, maar moeten dat nu toch teruggeven.

Civiele procedure tegen vader

De oudste vier kinderen starten een civiele procedure tegen hun vader, laat advocaat Corinne Jeekel weten. „Voor zover ik weet staat hij op dit moment niet onder curatele en dus is hij strikt genomen handelingsbekwaam”, zei Jeekel in het televisieprogramma Op1 eerder deze week. Ze stelde dat de oudste kinderen van het gezin van meet af aan gerechtigheid en erkenning hebben gewild. „Dat er dus een rechterlijk oordeel komt over wat er allemaal niet deugde. Het kan gewoon niet dat dit zonder rechterlijk oordeel voorbij gaat.”

Wil je de docu De Kinderen van Ruinerwold zien? Dat kan hier.

Twitter ziet maar weinig in Testen voor Toegang en explodeert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.