Erik Jonk
Erik Jonk Verkeer 2 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Weer een zwarte zaterdag op komst, waar is het ‘nu’ hommeles?

De vakantiegangers hebben net een stevige zwarte zaterdag achter de rug, maar de volgende is alweer op komst. 5 augustus, komende zaterdag dus, is de volgende, voorspellen de verkeersdeskundigen. Waar in Europa kunnen we spreken van een zwarte zaterdag en moet je vrijwel zeker ‘achteraan aansluiten’?

Metro baseert zich voor de komende zwarte zaterdag op de ANWB, want de zwarte zaterdag van afgelopen weekend was prima voorspeld. Ze je schrap voor de volgende (of bereid je tenminste goed voor) is de tip, want de ANWB verwacht de drukste reisdag van deze zomer. Die voorspelling geldt voor routes naar meerdere populaire Europese vakantiebestemmingen. Tips om veilig met je smartphone op vakantie om te gaan, zijn er trouwens ook volop, maar dat is weer een ander verhaal.

Waar geldt zaterdag als zwarte zaterdag?

5 augustus, zwarte zaterdag dus. Vooral de Franse verkeersdienst voorziet enorm lange files, door zowel vertrekkend als terugkerend vakantieverkeer. Wie op weg gaat, moet vooral zaterdag rekening houden met veel extra reistijd. Een Europees overzicht van de drukste punten.

  • Frankrijk

In Frankrijk is het zwarte zaterdag omdat Parijzenaars massaal naar het zuiden vertrekken. Het is onder meer filerijden op de wegen rond Bordeaux en op de A7 tussen Lyon en Orange, de Route du Soleil. Daar worden de eerste files al vrijdagavond verwacht. Ook is het druk op de A9 van en naar de Spaanse grens. De piekuren liggen tussen 08.00 en 14.00 uur. Afgelopen zaterdag stond er in Frankrijk op het drukste moment rond het middaguur ruim 1100 kilometer file.

  • Duitsland

Ook Duitsland maakt zich op voor een druk reisweekend op de wegen naar het zuiden én door terugkerende vakantiegangers in noordelijke richting. Komend weekend is het aansluiten op de routes naar de Noord- en Oostzee, in het zuiden van Duitsland en bij de grensovergangen met Oostenrijk. De vele wegwerkzaamheden (ruim veertienhonderd!) veroorzaken deze zomer extra oponthoud.

  • Italië

De afgelopen weken was het ook al opvallend druk in Noord-Italië op de routes naar de kust en meren. Vooral op de A22, de Brennerautobahn, moet het verkeer ook komende zwarte zaterdag in beide richtingen veel geduld hebben. Ook op de A1/A14 Milaan – Rimini en op de A4 Milaan –Verona – Triëste staan lange files.

Wachten voor de tunnels op zwarte zaterdag

  • Zwitserland/Oostenrijk

In Zwitserland is de St. Gotthardtunnel in de A2 het grootste knelpunt. De wachttijd loopt hier op tot enkele uren. Onderweg in Oostenrijk staan vakantiegangers in de file voor de Tauern- en Karawankentunnel richting Slovenïe (A10/A11).

  • België

In België zijn er werkzaamheden aan de E25 bij Luik. Daar is de Cointetunnel richting Luxemburg afgesloten voor auto’s met caravan. Omrijden kan via Namen.

Ik ga op vakantie en neem mee… hagelslag, drop en (pinda)kaas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.