Iris Hermans
Iris Hermans Health & mind 21 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

‘Ik had toch nog zo gezegd, géén avond-ommetje!’

‘Ommetje’ is sinds de persconferentie over de avondklok heel populair op Twitter. Sinds we gisteren hoorden dat we straks door de avondklok waarschijnlijk niet meer na 20.30 uur de deur uit mogen, is #ommetje een nog geliefdere hashtag dan het al was. En blijkt maar weer hoe mensen gehecht zijn geraakt aan hun dagelijkse (avondlijke) wandeling.

‘Ik had toch nog zo gezegd, géén ommetje!’ Het zou zo een nieuwe slogan kunnen worden, met een grote knipoog naar de welbekende slogan van Campina. Peer Mascini zou er sowieso om hebben kunnen lachen.

Een populaire hashtag is het in elk geval al wel en ook eentje waaraan veel mensen op geheel eigen wijze invulling geven. Overigens doen mensen de ommetjes niet alleen ‘s avonds. Zo zag Roel Lenoir vanochtend nog een vos in z’n straat.

Ommetje is in elk geval het lievelinsgwoord van Jocelyn, schrijft ze, waar Peter Klaas uit de buurt van Ommen, met weemoed aan terugdenkt.

Avondklok

Na de persconferentie van gisteren wordt #ommetje nog meer gebruikt. Mensen balen ervan dat ze straks waarschijnlijk met hun avondwandeling, waar ze vaak sinds de eerste lockdown zo gewend aan zijn geraakt, moeten stoppen.

„Na een dag werken op de afdeling in het verpleeghuis: thuiskomen, douchen, koken, ff zitten, bakje thee en dan even voor je broodnodig frisse lucht, ontspanning en lichamelijk welzijn een ommetje maken… Met je avondklok… Ik vind het een verschrikkelijk iets”, baalt zorgmedewerker Liesje nu al.

Ook Serena heeft het er moeilijk mee, als vrijgezel, zo schrijft ze. „Ik ben al vaak alleen en nu moet ik ‘s avonds ook nog alleen zitten omdat ik niet eens meer met een kennisje een ommetje kan maken. K**corona laat me een beetje vereenzamen als ik eerlijk ben…”

Janneke loopt ‘m al te stressen voor de avondklok, figuurlijk dan. „Niet dat het leven dan onmogelijk wordt, maar het wordt wel weer een stukje minder makkelijker. Eigenlijk veel moeilijker. ‘s Avonds juist de behoefte om één iemand te zien of even te wandelen, rustig te worden.”

Kou

Er zijn ook veel mensen die zich afvragen wat al die mensen buiten nou moeten, na 20:30 uur, „buiten in de regen, donker, kou.” Daphne weet het wel:. „Het gaat de meesten om simpele vreugden als een ommetje voor het slapen. Daar krijgt niemand corona van.”

Neeltje en Amarins zijn het met elkaar eens dat de avondklok echt niet zo heel erg is, „in de lente gaat het leven weer open” en dat er niet veel verandert. „op een ommetje na dan.” En Hanneke ontvolgt mensen die zeggen „dat een ommetje toch niet zo erg is”. „Mensen, de regels volgen we met en voor elkaar. Dat heel solidariteit!”

Ommetje met de professor

Neuropsycholoog Erik Scherder lanceerde afgelopen jaar voor de Hersenstichting een speciale app, Maak Dagelijks een Ommetje, waarin hij tijdens het wandelen interessante hersenfeitjes vertelt. Frans de Lange, niet te verwarren met Lange Frans, die eergisteren weer van YouTube is gegooid, deelt nog maar eens de app van de professor, met een verzoek om de avondklok naar 21:00 uur te verschuiven. „Dat kan ook wel! Heerlijk zo’n ommetje!”

„Wat moet ik straks tegen die neuropsycholoog Erik Scherder zeggen als ik door de avondklok m’n reeks op Ommetje moet doorbreken???”, vraagt Adelinde zich met drie vraagtekens bezorgd af.

Twitteraar Bas is de beroerdste niet. „Als we door een avondklok kunnen voorkomen dat straks ambulances rondjes rijden omdat er in het ziekenhuis voor Covid-patienten geen plek meer is, wil ik best mijn ommetje verplaatsen naar overdag.”

 

Uitzondering

Er zijn een paar uitzonderingen voor mensen die na 20:30 wel over straat mogen. Mensen met een hond bijvoorbeeld. „We zijn opgelucht dat we onze honden mogen uitlaten tijdens de aangekondigde avondklok, want je plas ophouden, dat vindt niemand een pretje”, zei Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming, direct na de persconferentie.

Opluchting alom dus met ‘onze’ hondenuitzondering, al houdt Groenendijk wel haar grote hondenhart vast voor de zogenaamde leenhonden. Al een paar dagen worden grapjes gemaakt over hoe mensen dan maar met een geleende hond ’s avonds naar buiten gaan, of door hondenbezitters die nu al hun hond te leen aanbieden.

Natuurlijk zijn dat vaak grappen, weet ze ook. „En het is gelukkig per wet geregeld in Nederland dat je je hond niet aan de eerste de beste geeft om uit te laten en de meeste hondenbezitters zullen dat ook echt niet doen.”

 

Lees ook: Kamer vandaag in debat over ‘gevoelige’ avondklok, Wilders blijft faliekant tegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Ik had toch nog zo gezegd, géén avond-ommetje!’
Sluiten