Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Gezondheid 28 apr 2024
Leestijd: 1 minuut

Wat zijn de voordelen van zwarte komijn?

Komijn ken je vast wel, maar zwarte komijn? Eigenlijk heten de kleine zwarte zaadjes nigellazaadjes en hebben ze niks te maken met de komijn die je in bijvoorbeeld een Mexicaanse stoof gebruikt. Maar ze schijnen wel goed te zijn voor je gezondheid, dus: wat zijn de voordelen van zwarte komijn?

Eerder vertelden we je al waarom asperges zo gezond zijn en waarom er soms een rood puntje in je ei zit.

Voordelen van zwarte komijn

Naast zwarte komijn staat nigellazaad soms ook bekend als zwart sesamzaad, venkelbloem of nootmuskaatbloem. De zaadjes komen uit de Nigella sativa, lid van de ranonkelfamilie. Je proeft ze vooral in de Midden-Oosterse, Indiase en Noord-Afrikaanse keuken, bijvoorbeeld door curry’s of op naan. Naar komijn smaakt het zeker niet, je proeft juist ui, oregano en zwarte peper. Maar waar is nigellazaad goed voor?

Het beschermt en reguleert

Zwarte komijn verhoogt (heel licht) de insulineproductie en zorgt er daarmee voor dat je bloedsuiker gereguleerd wordt. Daarnaast beschermen de zaadjes je lever en bestrijd het onder andere leverschade en leververvetting, maar dat effect is wel meer merkbaar als je het als olie inneemt.

Boordevol goede stoffen

Naast dat zwarte komijn een smaakversterker is, is het ook nog eens gezond. Vitaminen, mineralen, ijzer, foliumzuur: je vindt het er allemaal in. Daarnaast bevat het ook allerlei antioxidanten.

Lager cholesterol

De zaadjes verlagen het niveau slechte cholesterol in je lichaam, wat ervoor zorgt dat je minder kans hebt op hartaandoeningen en beroertes, bleek uit onderzoek.

Dilemma: ‘Onze 21-jarige zoon blijft afhankelijk van ons’

Ben je gek op rookworst? Hierom liggen de worsten onder vuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties