Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Sport 20 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederland sluit Winterspelen af met zesde plaats in medaillespiegel

Nederland neemt in totaal zeventien medailles mee vanuit China. Daarmee eindigt TeamNL op de zesde plaats in de olympische medaillespiegel. Dat is één plek lager dan bij de vorige twee Winterspelen in het Russische Sotsji (2014) en Zuid-Koreaanse Pyeongchang (2018).

Nederland gaat naar huis met acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles. In Sotsji beleefde de Nederlandse sportploeg acht jaar terug met 24 plakken, namelijk acht keer goud, zevenmaal zilver en negen keer brons de succesvolste Winterspelen ooit. Vier jaar terug, in Pyeongchang, kwam de teller aan het einde uit op twintig medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen.

Vrouwen winnen het meeste goud

De zesde plaats heeft Nederland vooral te danken aan de vrouwen. Zes van de acht gouden plakken in China werden door een vrouwelijk lid van TeamNL binnengehaald. Nederland was bij de vrouwen zelfs het best presterende land op deze Winterspelen.

Schaatsster Irene Schouten haalde drie olympische titels binnen, op de 3000 en 5000 meter en de massastart. Shorttrackster Suzanne Schulting pakte goud op de 1000 meter en leidde de aflossingsploeg ook naar de olympische titel. Ireen Wüst pakte op de 1500 meter de zesde gouden medaille in haar lange schaatscarrière.

De Nederlandse vrouwen pakten daarnaast twee keer zilver en vier keer brons. De mannen haalden in Beijing twee gouden medailles binnen en drie zilveren plakken.

Noorwegen meest succesvol tijdens Winterspelen

Ook dit keer was Noorwegen het meest succesvol tijdens de Winterspelen. Het land noteerde met zestien gouden medailles, een record. Verder behaalden de Noren acht keer zilver en dertien keer brons. Noorwegen dankt de eerste plaats in het medailleklassement juist vooral aan de mannen. Tien gouden plakken kwamen op naam van Noorse mannen.

Duitsland eindigde als tweede op de medaillespiegel. Dat was in 2018 in Zuid-Korea ook het geval. De Duitse ploeg verlaat de Chinese hoofdstad met twaalf gouden medailles, tien zilveren en vijf bronzen.

China verraste met de derde plek in de eindstand, net boven de Verenigde Staten. Het gastland van de Winterspelen kwam uit op vijftien plakken, waarvan er negen van goud zijn. De Verenigde Staten en Zweden behaalden net als TeamNL ook acht olympische titels, alleen staan zij hoger in de eindklassering vanwege meer zilveren en bronzen medailles.

Meeste plakken voor Rusland

De Russische sportploeg behaalde na Noorwegen de meeste plakken, namelijk 32. Maar toch bleef de ploeg achter op bijvoorbeeld Nederland. Dat komt omdat het team minder gouden medailles wist te winnen.

Italië, dat over vier jaar de Winterspelen organiseert, haalde de dertiende plaats op de medaillespiegel, met twee keer goud, zeven maal zilver en acht keer brons. Canada, het land dat vier jaar geleden nog de derde plek in de eindstand haalde, stelde nu teleur met de elfde plek.

Alle Metro-artikelen over de Olympische Spelen van Beijing lees je hier.

Goud (8!) Irene Schouten de beste Nederlandse sporter op één Olympische Winterspelen ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland sluit Winterspelen af met zesde plaats in medaillespiegel
Sluiten