Erik Jonk
Erik Jonk Sport 7 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Goud (2)! Kan het geschiedenisboek van legendarische Ireen Wüst nog dikker?

De onwaarschijnlijke gouden medaille van de Olympische Spelen in Beijing heeft Nederland nu al te pakken. Ireen Wüst krijgt hem omgehangen. Alwéér Ireen Wüst, die al lang de grootste Nederlandse Olympiër was, ook voor haar wonderrace van vandaag.

„Ze was al historisch, maar dit is memorabel”, zei tv-commentator Martin Hersman na de gouden 1500 meter van Ireen Wüst. Je kunt er talloze superlatieven op loslaten. Maar het geschiedenisboek van de koningin van Nederland op de Olympische Spelen wordt alsmaar dikker. Je zou haast vergeten te melden dat Antoinette de Jong na haar zilveren en bronzen medaille tijdens de Winterspelen van Pyeongchang 2018 met brons op deze 1500 meter haar derde Olympische plak won. De Jong eindigde met 1.54.82 als derde achter de Japanse topfavoriete Miho Takagi (1.53,72). Takagi was dit seizoen op deze afstand tot nu toe onverslaanbaar. Wereldkampioene massastart Marijke Groenewoud werd zeer verdienstelijk vijfde.

https://twitter.com/TeamNLtweets/status/1490623717923344387

Ireen Wüst, succesvolste Nederlandse Olympiër aller tijden

1.53.28. Met die tijd liet Ireen Wüst – 35 jaar is ze – bij haar vijfde Olympische Spelen een schok door de ijshal van Beijing gaan. Er kwamen nog zes schaatsters na haar aan de start, waarbij de grootste favorieten als de genoemde Takagi, Brittany Bowe (VS) en de Noorse wereldkampioene 2021 op de 1500 meter Ragne Wiklund. Met de gouden race heeft Ireen Wüst haar Olympische titel op de 1500 meter geprolongeerd. Ook in Pyeongchang won de geboren Brabantse vier jaar geleden al goud, net als 12 jaar (!) geleden in Vancouver. En dan was er ook nog goud op de 3000 meter in Turijn (2006!!!, laten we maar eens drie uitroeptekens achter een jaartal plaatsen) en was zij twee keer de beste in Sotsji 2014 (3000 meter en ploegenachtervolging).

Het is dus de zesde olympische gouden medaille voor Ireen Wüst. In totaal is het haar twaalfde medaille op de Spelen. Wüst was al de meest succesvolle olympiër van Nederland. Het feit dat zij op vijf verschillende Olympische Spelen goud won, presteerde nog geen enkele andere wintersporter in welke sport dan ook.

https://twitter.com/KNSB/status/1490627982142185473

Wat volgt er in Beijing nog meer?

De plak van Ireen Wüst was na Irene Schouten op de 3000 meter de tweede gouden medaille voor Nederland tijdens de Olympische Winterspelen van Beijing. Wat volgt er voor TeamNL en vooral Ireen Wüst zelf nog meer? Na deze wonderprestatie is het koffer inpakken wegwezen uit China, zou je zeggen. Mooier wordt het toch al niet. Of toch wel? Ja, want er zit nog meer in het vat.

Wüst komt met Antoinette de Jong en Irene Schouten nog in actie tijdens de ploegenachtervolging. In die race is zelfs er een serieuzere kans op goud dan vandaag op de 1500 meter, al noemt ze de schaatsmijl al jaren ‘haar afstand’. En zij heeft ook nog een startplek op de 1000 meter, waarbij zij vol positieve energie de schaatsen zal onderbinden.

Ireen Wüst denkt aan vriendin Paulien

Voor de camera van de NOS was gouden Ireen in tranen. Zij dacht terug aan haar vrienden en collega-schaatster Paulien van Deutekom. Op 2 januari 2019 verloor Van Deutekom op 37-jarige leeftijd de strijd tegen een slopende ziekte.

https://twitter.com/TeamNLtweets/status/1490638062141022208

De tranen waren er natuurlijk ook van geluk. Ze zei: „Ik zit behoorlijk vol emotie. Ik heb het idee dat ik in een droom zit. In een soort fantastische film. Gaandeweg heb ik behoorlijk veel interviews en vragen gehad nu en dan daalt het zo langzaamaan in wat ik eigenlijk gedaan heb. Dat is best wel uniek.”

Op de vraag wat ze dan net gedaan heeft, antwoordde Wüst: „Voor de vijfde Olympische Spelen op rij goud gewonnen en mijn zesde in totaal. En dan sta je als 19-jarig broekie te schreeuwen voor jou (verslaggever Bert Maalderink, red.) in Turijn. Dat doe ik dan zestien jaar later op mijn 35e nog een keer: dit is toch ongelooflijk, Bert?”

Alle Metro-artikelen over de Olympische Spelen in Beijing lees je hier.

6 wintersportfilms om in de Olympische stemming te komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.