Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 20 feb 2022

Nederland verplaatst ambassade in Oekraïne, checkpoint richting Donbass-regio gesloten

Nederland verplaatst de werkzaamheden van de ambassade in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, tijdelijk naar de stad Lviv in het westen van het land. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Nederland verplaatst de ambassade om veiligheidsredenen. Voor heel Oekraïne geldt al een negatief reisadvies (code rood) in verband met de hoog opgelopen spanningen met Rusland. Nederlanders die zich nog in het land bevinden, worden opgeroepen zo snel mogelijk te vertrekken.

Steunpunt in Lviv

Ook zette Nederland onlangs een trefpunt op in Lviv. Hier kunnen Nederlanders die Oekraïne via het westen willen verlaten terecht. Het steunpunt wordt in werking gesteld als de spanningen tussen Rusland en Oekraïne verder escaleren.

De meeste personeelsleden van de ambassade in Kiev vertrekken. Dat maakte het kabinet vorige week al bekend. Hoeveel Nederlanders zich op dit moment in Oekraïne bevinden is niet duidelijk. De ambassade had tot vorige week contact met 148 Nederlanders.

Wat de directe aanleiding is om de ambassade te verplaatsen, kan een woordvoerder van het ministerie niet zeggen. Nederland volgt de situatie van uur tot uur en heeft daar op basis van ‘een eigen afweging’ toe besloten.

Oekraïne sluit checkpoint

Intussen heeft Oekraïne één van de zeven checkpoints die leiden naar de separatistische Donbass-regio gesloten vanwege beschietingen. De veiligheid van burgers die door het checkpoint willen, kan niet worden gewaarborgd. Dat zegt het leger. Door de beschietingen kwamen gisteren militairen om het leven.

Het westen vreest dat de intensivering van de strijd in Oost-Oekraïne door Rusland wordt gebruikt om het buurland binnen te vallen. De separatisten krijgen steun vanuit Rusland, waardoor een Oekraïense aanval op de separatisten gezien kan worden als provocatie. Rusland ontkent dat het een invasie plant, ook al zijn er meer dan 100.000 militairen in het grensgebied met Oekraïne gestationeerd.

Het aantal schendingen van de nog altijd geldende wapenstilstand door separatisten steeg zaterdag tot 136. Vrijdag kwamen er 66 meldingen binnen, maar de separatisten zeggen dat de aanvallen een reactie zijn op Oekraïense beschietingen.

NAVO verwacht grootschalige aanval op Oekraïne: ‘Kans is zeer groot’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland verplaatst ambassade in Oekraïne, checkpoint richting Donbass-regio gesloten
Sluiten