Erik Jonk
Erik Jonk Sport 19 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Goud (8!) Irene Schouten de beste Nederlandse sporter op één Olympische Winterspelen ooit

Na de laatste schaatsafstand op de Olympische Spelen in Beijing is Irene Schouten ‘opeens’ de beste Nederlandse sporter tijdens een Winterspelen ooit. Nou ja ‘opeens’, de bloedvorm is er natuurlijk al twee weken. Vanmorgen won zij op de massastart wéér goud. En ze had er al twee, plus nog een bronzen plak.

Drie gouden medailles had Yvonne van Gennip ook. Dat record stond tot vandaag nog altijd, sinds de Olympische Winterspelen van Calgary in 1988. Van Gennip zegevierde glansrijk op de 1500, 3000 en 5000 meter en stal de harten van heel schaatsminnend Nederland.

Derde goud voor Irene Schouten na superspurt

Irene Schouten, drie maal goud en hoe. De 29-jarige Noord-Hollandse (Andijk) was na zestien ronden in de finale van de massastart de snelste in de sprint. Een magistrale superspurt van ruim een ronde van 400 meter beter gezegd. Zij eindigde net voor twee andere favorieten, de Canadese Ivanie Blondin en de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Marijke Groenewoud, de andere Nederlandse in de finale, kwam in de elfde ronde ten val. De regerend wereldkampioene op dit onderdeel eindigde als twaalfde. Tijdens de halve finale eerder op de ochtend viel Groenewoud ook al, maar plaatste zich toen alsnog voor de eindstrijd.

Goud na twee wereldtitels

Schouten, twee keer eerder wereldkampioene op het nummer, ging als topfavoriete de finale van de massastart in. Daarin moest ze halverwege reageren op een aanval van de Canadese Valerie Maltais, die een grote voorsprong dreigde te nemen. Na de val van Groenewoud in de elfde ronde, wist Schouten dat ze er in de slotronden alleen voor stond.

Met het ingaan van de laatste ronde versnelde Schouten, maar op de kruising werd ze nog gepasseerd door Blondin. Na de laatste bocht wist ze met een laatste krachtsinspanning de Canadese op de streep toch net voor te blijven.

Schouten is door haar derde titel de meest succesvolle Nederlandse deelnemer aan de Spelen van Beijing. Ze won eerder goud op de 3000 en 5000 meter en pakte brons op de ploegachtervolging. Op de Spelen vier jaar geleden in Pyeongchang veroverde ze brons op de massastart. Ze volgt als olympisch kampioene op de massastart de Japanse Nana Takagi op, die door een val in de halve finale werd uitgeschakeld.

Irene Schouten en Ireen Wüst, twee schaats-koninginnen

De allerbeste Nederlandse Olympiër met een karrenvracht aan medailles is Ireen Wüst op vijf Olympische Winterspelen achter elkaar. Zij legde in Beijing haar laatste olympische meters af en gaat voor de vijfde keer met goud (1500 meter) naar huis. Nu Irene Schouten de beste Nederlandse sporter op één Winterspelen is, zagen we in China twee absolute schaats-koninginnen in actie. Je zou haast vergeten dat Sven Kramer zijn carrière vanmorgen ook afsloot. Die was ook ongelooflijk met tal van olympische titels, wereld- en Europese kampioenschappen. Wat een sportman. Hij bracht het net als Jorrit Bergsma nog wel tot de finale van de massastart bij de mannen, maar beide Friezen kregen een medaille niet in het zicht (zestiende en negende plaats).

Bart Swings uit België werd de prachtige en oersterke winnaar. Hij bezorgde zijn land het eerste goud na het paarrijden bij het kunstschaatsen in… 1948.

Naar vijftiende plek beste Nederlandse olympiër ooit

Terug naar Irene Schouten. Zij is dankzij het goud van vanmorgen geklommen naar de vijftiende positie op de ranglijst van beste Nederlandse olympiërs ooit. Vier jaar terug in Pyeongchang behaalde Schouten al brons op de massastart, waardoor ze nu op drie keer goud en twee keer brons staat.

De eerder genoemde Ireen Wüst voert de ranglijst aan met zes gouden, vijf zilveren en twee bronzen plakken. Er zijn vijf Nederlanders met vier olympische titels achter hun naam: Sven Kramer, zwemster Inge de Bruijn, wielrenster Leontien van Moorsel, militaryruiter Charles Pahud de Mortanges en atlete Fanny Blankers-Koen.

De Nederlandse wintersporters van TeamNL staan vierde in het totaalklassement van de Olympische Spelen in Beijing. Acht keer goud, vijf keer zilver en vier keer brons brengt ‘Oranje’ achter Noorwegen, Duitsland en de Verenigde Staten.

Irene Schouten in nog een mooi rijtje

Irene Schouten heeft zich met de derde olympische titel in een bijzonder rijtje met sporters gevoegd. Schaatsers Ard Schenk (Sapporo, 1972) en die vorige schaatskoningin Yvonne van Gennip (Calgary, 1988) wonnen ook drie keer goud op één Winterspelen. Bij de Zomerspelen lukte zwemsters Rie Mastenbroek (Berlijn, 1936) en Inge de Bruijn (Sydney, 2000) dat. Wielrenster Leontien van Moorsel behaalde in Sydney ook drie keer goud.

Atlete Fanny Blankers-Koen (Londen, 1948) is de enige Nederlandse sporter met vier keer goud op één Spelen.

Alle Metro-artikelen over de Olympische Spelen van Beijing lees je hier.

Nederland maakt schade op na Eunice, de zwaarste storm in vier jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Goud (8!) Irene Schouten de beste Nederlandse sporter op één Olympische Winterspelen ooit
Sluiten