Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvallend 15 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Geert Wilders deelt greep uit haatberichten en bedreigingen uit z’n inbox

Dat niet iedereen de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders kan waarderen, dat is niks nieuws. Maar vandaag deelde de politicus een greep uit de dagelijkse berichten die hij in zijn inbox krijgt. En de bedreigingen en haatberichten die de PVV’er ontvangt liegen er niet om.

Geert Wilders en zijn partij staan bekend om de uitspraken over het immigratiebeleid in Nederland en hun kritiek op de islam. Zo twitterde de politicus afgelopen week nog de woorden „Stop islam. Stop Ramadam, Vrijheid. Geen islam”. Van 1 april tot 1 mei is het binnen de islamtische cultuur Ramadan, een vastenmaand die voor veel moslims belangrijk is.

Geert Wilders deelt haatberichten uit inbox

Wilders kiest er inmiddels voor om regelmatig een greep uit zijn ontvangen berichten te delen. Opvallend is dat de politicus veel doodsbedreigingen en foto’s van wapens doorgestuurd krijgt. Op cynische wijze deelt hij een greep uit zijn inbox. Hij leidt de berichten vaak in met een „goedemorgen” of „goedenavond” gevolgd door de dreigberichten.

Maar hij deelt ook berichten waarbij zijn toon toch serieuzer wordt. Volgens hem zijn de berichten die hij krijgt zorgwekkend. Het Openbaar Ministerie (OM), de pers en de Tweede Kamer doen volgens hem niets. Vandaar dat hij er inmiddels dagelijks voor kiest om de dreigementen te delen op Twitter.

Tweets van Wilders

Overigens is Wilders zelf ook berucht om zijn tweets. Zo leidde een tweet van hem over minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) voor de nodige ophef. Eind vorig jaar plaatste de PVV’er namelijk een tweet waarin hij de Turkse afkomst van Yeşilgöz hekelde. „Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen”, schreef hij. Uiteindelijk kwam het tot een gesprek tussen Wilders en Yeşilgöz, maar Wilders zei dat hij niks zou terugnemen.

Bedreigingen andere politici

Wilders is overigens niet de enige politicus die bedreigingen ontvangt. Eerder kaartte oud-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan dat hij tijdens de coronacrisis regelmatig belaagd werd. Hij deed zelfs een keer aangifte tegen een bedreiger. En ook D66-leider Sigrid Kaag kreeg hiermee te maken. Zo vertelde ze bij Beau over de man die met een fakkel bij haar huis stond.

Minister op vingers getikt om hoofddoekverbod boa: ‘Stigmatiserend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geert Wilders deelt greep uit haatberichten en bedreigingen uit z’n inbox
Sluiten