Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

‘De galg hangt klaar!’: De Jonge doet aangifte van bedreiging in tweet

Demissionair minister Hugo de Jonge doet aangifte van een tweet waarin hij bedreigd is met een foto van de omstreden galg die gisteren is meegenomen naar het coronaprotest in Amsterdam.

Dat laat zijn woordvoerder weten aan RTL Nieuws. De politie zei onlangs ook al dat ze onderzoek zouden doen naar de bedreigende tweets. Bij de demonstratie zelf zijn twee aanhoudingen verricht: „Eén voor belediging en één voor het afsteken van vuurwerk.”

Bedreiging in galgtweet

„De galg hangt voor je klaar Hugo!”, schreef iemand gisteren op Twitter, in een inmiddels verwijderde tweet. Bij het bericht stond een foto van de metershoge galg die een demonstrant door de straten van Amsterdam duwde tijdens het coronaprotest. De galg kon online op veel kritiek rekenen. Mensen vonden het ‘smakeloos’ en ‘afschuwelijk’ dat mensen op deze manier aandacht vroegen voor het afschaffen van de coronapas.

De demonstrant die de galg meebracht, had naar eigen zeggen niet als doel om hiermee een persoon te bedreigen. In een interview op video zegt hij dat de galg verwijst naar „de bevolking, die momenteel in een strop hangt”. Mensen op Twitter trokken de boodschap van de galg echter uit zijn verband. Ze gebruikten het voor bedreigingen aan het adres van coronaminister Hugo de Jonge. Zijn woordvoerder laat nu weten dat De Jonge aangifte doet van de tweet: „Van deze en andere bedreigingen doet de minister altijd aangifte.”

Galg niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie erkent dat een dergelijke tweet als bedreigend kan worden ervaren voor de ontvanger. „De tweet waarin een galg in verband wordt gebracht met De Jonge is door de officier als ‘bedreigend’ gekwalificeerd”, zegt een woordvoerder van het OM hierover. Het meedragen van de galg zelf is niet strafbaar en valt onder vrijheid van meningsuiting. De politie is een onderzoek gestart om achter de identiteit van de persoon te komen die de bedreigende tweet geplaatst heeft.

Terreurverdachten Eindhoven hadden drie politici in vizier, advocaat verdachten ontkent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.