Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Rusland dreigt gaskraan dicht te draaien: ‘Voorbereiden op dit scenario’

Rusland heeft in reactie op Westerse sancties gedreigd met het afsluiten van de toevoer van gas. De Russische vicepremier en minister van Energie Alexander Novak zei gisteravond in een toespraak op televisie dat hij de gaskraan richting Europa kan dichtdraaien.

Rusland overweegt deze stap omdat Duitsland nog altijd geen gebruik maakt van een nieuw aangelegde pijplijn met Rusland. Ook hebben verschillende Westerse landen zich uitgesproken voor een boycot van Russische olie. „Als je olie uit Rusland wil weren, ga je gang. Wij zijn er klaar voor”, zei de vicepremier op de Russische tv.

Rusland: ‘Europese politici moeten burgers waarschuwen’

Hij waarschuwde dat wanneer Westerse regeringen gevolg geven aan de dreigementen om Russische olie te verbannen, dat Rusland „volledig in zijn recht staat” om op zijn beurt de gastoevoer af te sluiten. „Dit alles heeft catastrofale gevolgen voor de wereldmarkt. Europese politici moeten hun burgers eerlijk waarschuwen”, aldus de Russische vicepremier.

Hij benadrukte de beslissing om de gastoevoer te stoppen nu nog niet te nemen. „Nee, dat doen we nu nog niet. Maar Europese politici – met hun uitspraken en beschuldigingen aan het adres van Rusland – duwen ons daar wel naartoe.” Overigens is Nederland tegen een boycot op Russische olie.

Nederland bereidt zich voor op scenario

Rusland is voor Europa een erg belangrijke partner voor de toevoer van gas. Ongeveer 40 procent van het aardgas in Europa komt uit Rusland. In Nederland is dat een stuk minder. Er wordt geschat dat 15 procent van het gas dat in Nederland wordt gebruikt uit Rusland komt.

Toch bereidt Nederland zich voor op de „meest negatieve scenario’s” in de energievoorziening. Energieminister Rob Jetten zegt dat hij kijkt naar alternatieven voor Russisch gas. „Bij het dichtdraaien van de gaskraan ontstaat er een serieus tekort. Dan komen er verdere prijsstijgingen.” Die prijsstijgingen van gas zijn al niet mals.

Gevolgen dichtdraaien Russische gaskraan

Jetten noemt twee gevolgen wanneer Europa het zonder Russisch gas moet doen. „Dan moet je uit andere landen snel nieuwe import regelen. Maar vooral moet je het gasverbruik serieus gaan terugdringen.”

Nederland praat onder meer met Algerije over het leveren van gas. Gronings gas omschreef Jetten vorige week als een „aller-, allerlaatste redmiddel”. Volgens de Energieminister is het vooral van belang dat Europa „veel sneller” energie-onafhankelijk wordt.

Deze impact heeft de Russische invasie op jouw portemonnee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.