Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Weer een record verbroken: gasprijs stijgt met meer dan 70 procent

De Europese gasprijs is vandaag met meer dan 70 procent gestegen. Dat is een nieuw record als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De prijs voor gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ligt nu op meer dan 335 euro per megawattuur.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten overwegen een verbod op de import van Russische olie. Daardoor gaan ook de olieprijzen zeer sterk omhoog.

Stijging in gasprijs

Europa is voor ongeveer 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland. Vanwege de harde westerse sancties tegen Rusland is er de vrees dat de gasleveringen ontregeld kunnen raken. Ook zou Moskou bij een westerse ban op Russische olie kunnen besluiten de gaskraan naar Europa dicht te draaien als strafmaatregel.

Ook voor de Russische inval in Oekraïne stonden de gasprijzen al op een relatief hoog niveau. Dat komt omdat Rusland vorig jaar de toevoer van gas aan banden begon te leggen, terwijl de vraag naar energie juist sterk toenam door de heropening van door de coronapandemie getroffen economieën.

In Nederland zijn al diverse kleine energiebedrijven omgevallen door de gestegen prijzen omdat het voor hen veel duurder is geworden om gas en stroom in te kopen. Consumenten worden daarnaast geconfronteerd met fors hogere energierekeningen, waardoor de koopkracht wordt ondermijnd.

Ook deze producten worden duurder

De prijs van olie is niet het enige wat omhoog gaat. Ook de prijzen van mais, zonnebloemolie en granen zullen de komende tijd gaan stijgen. Rusland en Oekraïne produceren veel van deze producten. Ook voor reizigers is er slechts nieuws: door de stijgende olieprijs, zullen luchtvaartmaatschappijen hun tickets moeten verhogen. En dus gaat het ook een stuk duurder worden om te reizen met het vliegtuig.

Tot slot stijgen ook de prijzen voor staal, koper en hout. Door de Russische invasie staan ook de prijzen in de metaalindustrie onder druk. Hetzelfde geldt voor chemicaliën en glas. Grote kans dat we deze grondstoffen dan ook binnenkort kunnen toevoegen aan het lijstje van dure materialen.

Nederland hele dag in actie voor Giro555 en Oekraïne: wat gaat er gebeuren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.