Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 13 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederland speelt dubieuze rol in export verboden pesticiden: via omweg terug op ons groente en fruit

Pesticiden, je weet wel, die giftige stoffen die voor de landbouw worden gebruikt, mogen in Europa niet allemaal gebruikt worden. Integendeel: sommige pesticiden zijn in Europa verboden. Maar kennelijk speelt Nederland een dubieuze rol daarin, waardoor verboden gifstoffen, met een omweg, toch op ons bord belanden.

Pesticiden, oftewel gif, op bijvoorbeeld groente en fruit is niet echt gezond. Hoewel de Europese Commissie en de Gezondheidsraad al een tijd lang opperen dat er minder bestrijdingsmiddelen moeten worden gebruikt, concludeerde Non-profitorganisatie Pesticide Action Network (PAN) Europe eerder dat het gifgebruik alleen maar toenam.

Nederland heeft dubieuze rol in exporteren verboden pesticiden

Maar uit onderzoek van Argos blijkt nu dat Nederland een grote rol speelt in de export van verboden pesticiden. In 2022 werd meer dan 6000 ton aan gevaarlijke stoffen vanuit Rotterdam naar Brazilië geëxporteerd. En die export neemt kennelijk toe.

Die stoffen zijn dus slecht voor milieu en gezondheid. Wellicht is het niet bij iedereen bekend, maar pesticiden worden in verband gebracht met veel ziektes. Kanker, geboorteafwijkingen, hersenziekten en ook Parkinson wordt hieraan gelinkt. Ook zouden pesticiden hormoonverstoorders zijn. En hoewel de bestrijdingsmiddelen in Europa verboden zijn, vinden ze toch weer hun weg terug naar de EU. Hoe? Het fruit (mét verboden bestrijdingsmiddelen) wordt namelijk weer, vanuit bijvoorbeeld Brazilië, geïmporteerd.

Onderzoek naar export Europa

Hoewel de precieze cijfers hierover tot dusver niet bekend waren, houdt de Zwitserse organisatie Public Eye zich al jaren bezig met onderzoek hiernaar. Zij vroegen de gegevens op via een WOO-procedure. Daaruit blijkt dus dat de wereldwijde export vanuit Nederland de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen.

Welk groente en fruit is veelal bespoten?

Het fruit wassen haalt overigens niet al het gif weg. De planten nemen namelijk de stoffen op. Muilerman adviseerde zelfs aan zwangere vrouwen en kleine kinderen om alleen maar biologische fruit en groente te eten. Hij noemt het een kwalijke zaak dat biologische groente en fruit zo duur zijn, duurder dan nodig is volgens hem.

Eerder schreef Metro over ‘dirty’ en ‘clean’ gewassen. Dit is een leidraad van de groente en fruit die veel en minder bespoten zijn.

‘Dirty’ – veel bespoten:

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool en mosterdgroente zoals Chinese kool
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Paprika
 8. Kersen
 9. Perziken
 10. Peren
 11. Selderij
 12. Tomaten

‘Clean’ – niet tot weinig bespoten

 1. Avocado’s
 2. Mais
 3. Ananas
 4. Ui
 5. Papaya
 6. Erwten (bevroren)
 7. Asperges
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignons
 12. Cantaloupe, oftewel suikermeloen
 13. Mango
 14. Watermeloen
 15. Zoete aardappel

Dakloosheid onder jongeren groot probleem: ‘Je vertelt niet zomaar dat je dakloos bent’

Rutger Castricum en Jort Kelder hekelen Tim Hofman en BOOS na Ali B-zaak: ‘Wat als alle gevallen juridisch drijfzand zijn?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties