Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 jun 2024
Leestijd: 1 minuut

Gasprijs stijgt flink door Noorse storingen: ‘Onderstreept risico van afhankelijkheid’

De Europese gasprijs is vandaag flink gestegen na onverwachte storingen in de aanvoer van gas uit Noorwegen. Volgens de Noorse netbeheerder Gassco kan er geen gas worden geleverd uit de grote productiefaciliteit Nyhamna.

Tegelijkertijd is de aanvoer van gas naar de Britse Easington terminal gedaald tot nul. Gassco liet weten dat Nyhamna en Easington in ieder geval tot woensdag niet beschikbaar zijn. Een oorzaak van de storingen werd niet gegeven.

„De onverwachte storingen in Noorwegen onderstrepen opnieuw het risico van de afhankelijkheid van Europa van de import van gas”, zegt Ole Hansen, hoofd van de afdeling grondstoffenstrategie bij Saxo Bank. Noorwegen is de grootste leverancier van aardgas aan Europa geworden sinds het wegvallen van Russisch gas door de invasie van Oekraïne.

Hittegolf en gasprijs

Volgens Hansen is de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) naar Europa de afgelopen weken afgenomen, terwijl de vraag naar lng vanuit Azië juist is toegenomen. Dat komt door de hittegolf in de regio waardoor het brandstofverbruik voor koeling sterk is gestegen. De concurrentie om gas tussen Europa en Azië drijft de prijzen volgens hem ook op.

Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam steeg de prijs vanochtend met ruim 8 procent tot 37,10 euro per megawattuur. De gasprijs laat al drie maanden op rij een stijging zien. In mei werd de brandstof 18 procent duurder.

Ronald Koeman komt nog één keer terug op actie met Duits shirt: ‘Never nooit mogen doen’

Beau van Erven Dorens reageert op kritiek advocaat Jeroen Rietbergen: ‘Potsierlijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties