Judith Tielemans
Judith Tielemans Geld & Carrière 28 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze impact heeft de Russische invasie op jouw portemonnee

Dat de oorlog in Oekraïne economische gevolgen heeft, staat vast. Er wordt nu al regelmatig gewaarschuwd over de torenhoge gas-en olieprijzen, die naar verwachting alleen nog meer zullen stijgen. Wat voor impact heeft de Russische invasie nog meer op jouw portemonnee? Metro zoekt het voor je uit.

Over de stijging van de gas- en olieprijzen heerst veel discussie. Mark Rutte zegt er alles aan te doen om de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne te beperken. De historisch hoog opgelopen gas- en olieprijzen zijn echter volgens de premier de „prijs voor veiligheid en vrijheid, die we bereid moeten zijn om met elkaar te betalen”.

Russische invasie

Dat we vrij afhankelijk zijn van Russische olie en gas, blijkt ook uit cijfers van 2022 over ons gasverbruik. Volgens Follow The Money namen in Nederland tenminste 120 gemeenten gas af van het Russische Gazprom. Nu de Russen Oekraïne zijn binnengevallen, is de prijs voor gas sinds donderdagmiddag met ruim 30 procent gestegen. Als Rusland de gaskraan zou dichtdraaien, kan de gasprijs verder stijgen naar zo’n 200 euro per MWh. Dit is ruim tien keer zo hoog als een jaar geleden, schrijven ABN Amro en Rabobank.

Mais, zonnebloemolie en granen

Maar gas en olie zijn niet de enige grondstoffen die een stuk duurder gaan worden. Ook de prijzen van tarwe, maïs en zonnebloemolie lopen op, omdat Rusland en Oekraïne daar veel van produceren. De prijsstijging kan vervolgens weer druk zetten op de marge van ondernemingen in de voedingsmiddelenindustrie en de veeteelt. Daardoor stijgt ook de prijs voor kunstmest, wat automatisch druk zet op de marges in de landbouw.

Transport en logistiek

Ondernemingen in de sector van transport en logistiek krijgen ook te maken met hogere brandstofkosten en zullen dit doorberekenen aan hun opdrachtgevers op basis van een brandstofclausule. Dat betekent dat online bestellen misschien minder aantrekkelijk zal worden. Ook voor reizigers is er slechts nieuws. Als de olieprijs blijft stijgen, zullen luchtvaartmaatschappijen hun tickets moeten verhogen. En dus gaat het ook een stuk duurder worden om te reizen met het vliegtuig.

Bouwmaterialen

Staal, koper en hout: sinds de uitbraak van corona steeg de prijs van de bouwmaterialen enorm, omdat er een grote vraag was naar deze producten. Daardoor is het een stuk duurder geworden om te bouwen of verbouwen. Door de Russische invasie staan nu ook de prijzen in de metaalindustrie onder druk. Hetzelfde geldt voor chemicaliën en glas. Grote kans dat we deze grondstoffen dan ook binnenkort kunnen toevoegen aan het lijstje van dure bouwmaterialen.

Dit betalen we gemiddeld aan energie én gas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.