Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De verschillende interpretaties van de letter ‘Z’ als pro-Poetin symbool

De letter ‘Z’ is in Rusland inmiddels een symbool geworden voor pro-Poetin aanhangers. Op tanks en oorlogsvoertuigen staat veelal een ‘Z’ gekalkt en sympathisanten gebruiken de letter om hun steun te betuigen. Over de betekenis daarvan klinken verschillende geluiden.

De militaire voertuigen van het Russische leger kenmerken zich door witte letters bij de invasie in Oekraïne. Voor zover bekend staan die letters voor de verschillende legereenheden. Op social media speculeren kenners over de boodschap achter de ‘Z’ en ook het Amerikaanse CNN schreef erover.

Verschillende interpretaties Russische ‘Z’

Er zijn namelijk meerdere interpretaties. Sommige militaire deskundigen suggereren dat de letter staat voor „Za Probedy”, wat Russisch is voor „overwinnen”. Maar de ‘Z’ kan volgens anderen ook voor „Zapad” staan, wat „West” betekent in het Russisch. Op social media klinken ook geluiden dat de ‘Z ‘staat voor „Zorro Squad” of dat de ‘Z ‘het doelwit van de Russen aangeeft, oftewel de Oekraïense president Volodymy Zelensky. De letter is inmiddels uitgegroeid tot het symbool dat de invasie in Oekraïne steunt.

Aanhangers van Poetin

CNN stelt dat vooral nationalistische aanhangers van Poetin het ‘Z’-teken gebruiken, om zo hun solidariteit naar het Russische leger te tonen. Het teken werd ook buiten de militaire situaties gebruikt.

Zo dook er beeldmateriaal op van een hospice in het Russische Kazan, waar terminaal zieke kinderen opgesteld in de letter ‘Z’ buiten stonden. Ook in de Russische Doema, het lagerhuis van het Russische Parlement, gebruiken aanhangers het ‘Z’-symbool. Op social media gaat een video rond van de Russische „spion” en Doema-lid Maria Butina, die een ‘Z’ op haar jasje tekent.

‘Z’ als symbool

Op andere video’s van pro-Poetin aanhangers rijden zwarte auto’s door de Russische straten. Ook daarop is de letter ‘Z’ vaak te zien. De letter ‘Z ‘gaat online veel gepaard met de hashtag #СвоихНеБросаем, vertaald: „We laten onze eigen (mannen) niet achter.”

Ook de actie van de Russische turner Ivan Kuliak (20) maakte heel wat los. Hij koos er afgelopen weekend voor om tijdens een WK-wedstrijd in Doha in Qatar een ‘Z’ op zijn wedstrijdtenue te dragen op het erepodium. Naast hem stond de Oekraïense turner Illia Kovtun, die een gouden medaille haalde, Kuliak werd derde. De Internationale Gymnastiekfederatie (FIG) reageerde geschokt op zijn gedrag en eist sancties tegen de turner.

Levchenko wil dat Westen nu ingrijpt: ‘Poetin gaat iedereen terroriseren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.