Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Buitenland 30 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Invasie’ Nederlandse dagjesmensen leidt tot topdrukte en vechtpartijen in België

Ondanks de oproepen van demissionair minister-president Mark Rutte en Belgische en Duitse autoriteiten zijn afgelopen week toch tienduizenden Nederlanders de grens over gegaan. Niet alleen Duitsland was een populaire bestemming, maar vooral ook België.

In de eerste week van de kerstvakantie gingen tienduizenden Nederlanders over de grens hun vertier zoeken. Omdat het in Nederland door de lockdown niet kan wordt er volop geshopt en gegeten in onze buurlanden, of gaan mensen een dagje uit in België of Duitsland.

Topdrukte in Antwerpen

Dat leidde de afgelopen dagen al tot een verkeersinfarct van Nederlandse auto’s in het centrum van Antwerpen, waarbij de politie in actie is gekomen om het verkeer op gang te houden en uit het centrum te krijgen. Dit tot grote frustratie van de Belgen.

Ook in de treinen was een grote toestroom Nederlanders te zien richting België. Dit ondanks een oproep van de NS om niet de trein naar België te pakken, tenzij het noodzakelijk is. Desondanks zijn er in de afgelopen week ruim 20.000 Nederlanders per trein de grens over gegaan. De meesten stappen uit in Antwerpen. Ook op stations komt de Belgische politie in actie om de passagiersstroom te begeleiden.

Op social media zijn beelden te zien van volle straten, stations en terrassen in Antwerpen:

Nederlanders aangehouden na vechtpartijen

Die drukte leidt hier en daar ook tot problemen, vooral later in de avond. Dan zijn het met name jongeren die met de trein terug willen naar Nederland, waarvan de meesten een drankje ophebben. Gisteravond leidde dat tot twee grote vechtpartijen in de binnenstad van Antwerpen. Daarbij zijn twaalf Nederlanders aangehouden.

Bij de ene vechtpartij werden zeven Nederlanders en een aantal Belgen aangehouden die in beschonken toestand slaags raakten. Daarbij raakte één Nederlander dusdanig gewond dat hij naar het ziekenhuis moest. De verdachten werden ook nog agressief richting de politie. Bij een tweede vechtpartij zijn vijf Nederlanders opgepakt vanwege het verstoren van de openbare orde. Inmiddels zijn alle twaalf weer vrij.

Het levenselixer van deze 100-jarige vrouw: ‘Twee glazen wodka per dag’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Invasie’ Nederlandse dagjesmensen leidt tot topdrukte en vechtpartijen in België
Sluiten