Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 28 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Frustratie België over winkelende Nederlanders: niet erg solidair

De toestroom van Nederlanders die vanwege de lockdown de grens oversteken om daar te gaan winkelen of dineren, leidt tot geërgerde reacties van onze zuiderburen. Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx noemde het in radioprogramma De wereld vandaag niet erg sociaal, solidair of verstandig dat Nederlanders oproepen negeren om weg te blijven uit België.

Het was gisteren op wegen vanuit Nederland naar België opvallend druk. Veel mensen profiteren van het feit dat winkels en cafés daar open mogen zijn. „Vooral Brabanders zakken massaal af naar Antwerpen. We raden het als ANWB niet af, mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid, maar ze moeten zich afvragen of het wel verstandig is”, aldus een woordvoerder van de ANWB.

De ANWB meldt vanmorgen „opnieuw extra drukte” op de wegen rond Breda richting Antwerpen. Die zorgt onder meer op de A58 van Tilburg naar Breda voor enkele kilometers file.

Oproep om niet naar België te reizen

Ook de afgelopen dagen zag de organisatie al wat meer verkeer richting Antwerpen dan gebruikelijk. Berx erkende geen juridische instrumenten te hebben om dagjesmensen uit Nederland te weren.

Premier Mark Rutte had Nederlanders al opgeroepen vooral niet naar onze zuiderburen of naar Duitsland te reizen als het niet per se nodig is. „Ik zou denken dat dat nog veel meer impact heeft dan een gouverneur van Antwerpen die een dergelijke oproep doet”, zei Berx gisteren.

Maatregelen ontlopen

De bekende viroloog Marc Van Ranst zegt volgens Het Nieuwsblad dat de winkelende Nederlanders uiteindelijk de zorg in eigen land meer kunnen belasten. „Want ze ontlopen de maatregelen en ze kunnen hier geïnfecteerd worden, naar huis gaan en daar opgenomen worden als ze ernstig ziek zijn.”

Van Ranst stelt volgens de krant dat de komst van de Nederlanders niet aangemoedigd moet worden in België. „Anderzijds moeten we niet vrezen dat ze plots de omikronvariant massaal naar hier gaan brengen, want daar hebben we er evenveel van. Maar het moet wel binnen de perken blijven. Maar herinner ik me ook een tijd dat wij exact hetzelfde deden toen de terrassen hier niet open waren, maar wel bij hen.”

Het jaar van Laura Bas: van finale Miss World tot jongeren-ambassadeur ‘seksuele rechten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Frustratie België over winkelende Nederlanders: niet erg solidair
Sluiten