Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 6 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ontzetting over leuzen op barakken Auschwitz: ‘Hoe diep kun je zinken?’

Antisemitische leuzen die in voormalig concentratiekamp Auschwitz zijn aangetroffen, hebben voor grote ontzetting gezorgd. Er is vanuit de hele wereld gereageerd, ook vanuit Nederland.

Negen houten barakken van het voormalige naziconcentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen zijn beklad. Daarbij werden onder meer anti-Joodse leuzen aangetroffen. De teksten zijn in het Duits en in het Engels. De directie van het huidige herdenkingsmonument en museum noemt de vernielingen schandelijk.

Holocaust in leuzen Auschwitz ontkend

In de spreuken wordt onder meer de Holocaust ontkend. Daarnaast wordt verwezen naar teksten in het Oude Testament die vaak door antisemieten worden aangehaald. De directie van het monument spreekt over een schandelijke aanval op een symbool van een van de grootste tragedies in de geschiedenis van de mensheid. Daarnaast is het een „extreem pijnlijke klap” voor de herinnering aan alle slachtoffers van het kamp.

De politie heeft een onderzoek ingesteld, waarbij onder meer de handschriften worden bekeken. Zodra het onderzoek is afgerond worden de bekladdingen verwijderd.

Veel woede om bekladden barakken Auschwitz

In het kamp kwamen ruim 1,1 miljoen mensen om het leven, vooral Joden. Zij werden tussen 1942 en 1945 vermoord in gaskamers, of stierven aan uitputting, honger, koude en ziekte.

De leuzen in Auschwitz leveren in de wereld veel consternatie op. Ook Nederlanders hebben met afschuw gereageerd op wat er in Polen gistermiddag werd ontdekt. „Heel veel dommer en triester kan ik het niet bedenken” en „hoe diep kun je zinken”, reageren ontzette mensen op social media. „Geen woorden meer voor. Zo boos en verdrietig”, meldt een ander. En ook: „Het failliet van Europa.”

Hieronder lees je nog enkele Twitter-reacties:

Actie tegen Holocaust-ontkenners

Duitsland en de Verenigde Staten hebben afgelopen zomer net besloten nóg intensiever samen op te trekken tegen Holocaust-ontkenners. Dat zijn mensen die stellen dat de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog geen genocide op Joden hebben gepleegd, zoals in Auschwitz is gebeurd. De ontkenning van nazimisdaden, zoals de systematische Jodenvervolging, moet worden bestreden, vinden de twee landen.

Berlijn en Washington willen de herinnering aan de Holocaust levend houden. De Duitse en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas en Antony Blinken, ondertekenden hierover een gezamenlijke verklaring bij het Monument voor de vermoorde Joden van Europa in Berlijn. Zij willen eind dit jaar een eerste Holocaust-conferentie op topniveau houden.

Vorig jaar was er al eens grote ophef toen jongeren op TikTok in video’s deden alsof zij Holocaust-slachtoffers waren.

De laatste soldaat die Auschwitz bevrijdde, overleden op 98-jarige leeftijd

Holocaustfoto’s ingekleurd ter nagedachtenis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.