Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 6 okt 2021

In 2020 meer woningbranden, ‘vermoedelijk door thuiswerken’

In 2020 was er een stijging van het aantal woningbranden in Nederland, meldt het Verbond van Verzekeraars. Het vermoeden is dat dit komt doordat er dat jaar veel werd thuisgewerkt, wat vaker tot ongelukken leidde.

Het gemiddelde bedrag van de schadeclaims lag wel lager.

Meer woningbranden door thuiswerken

Toen in maart 2020 het dringende advies van de overheid werd om zoveel mogelijk thuis te werken, deden we dat massaal. Geen straf, want thuis ben je van alle gemakken voorzien: je eigen koffiezetapparaat, een vertrouwde werkplek en dan kun je tussendoor ook nog eens een wasje draaien. Dat betekent echter wel dat er ineens een stuk meer elektrische apparaten voor langere tijd aangesloten zijn. Die apparaten kunnen dan makkelijk oververhit raken. Ligt de lader van je laptop op dat moment toevallig op een document of notitieblok? Dan ligt het risico op brand op de loer.

Dat is vermoedelijk de oorzaak van de duidelijke stijging in het aantal woningbrandclaims bij verzekeringen over het afgelopen jaar. Algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding: „Vanwege de coronamaatregelen werd er in 2020 veel thuisgewerkt, waardoor er vermoedelijk vaker brand ontstond.” Oververhitte laders, een eitje dat voor de lunch werd gebakken: door het thuiswerken ontstond er net wat vaker een situatie waarin brand kan ontstaan dan wanneer we het grootste gedeelte van het jaar op kantoor zijn. In 2019 werden er 64.879 woningbrandclaims ontvangen, in 2020 waren dat er 66.657. Dat is 2,7 procent meer.

Sneller handelen

Opvallend is wel dat, ondanks het aantal claims, de totale schade lager ligt in 2020 dan het jaar ervoor. In 2019 bedroeg de totale materiële schadelast voor verzekeraars 248 miljoen euro, vorig jaar was dat ‘slechts’ 225 miljoen. Ook hier heeft Weurding een verklaring voor. „Snel handelen bij brand is belangrijk. Goede rookmelders in het hele huis alarmeren je snel. Daarmee kun je jezelf snel in veiligheid brengen en brandschade aan je huis en eigendommen beperken of zelfs voorkomen.” Vermoedelijk kon er door het thuiswerken ook vaker snel gehandeld worden in het geval dat er brand ontstond. Brand is maar een van de weinige bijeffecten van de coronacrisis. Zo werd deze week ook duidelijk dat meer mensen een maagverkleining ondergingen uit angst voor het virus.

Verkeer bijna zo druk als voor coronacrisis, werkt er dan niemand meer thuis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In 2020 meer woningbranden, ‘vermoedelijk door thuiswerken’
Sluiten