Julia Osendarp
Julia Osendarp Health & mind 6 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wel of geen gratis pil? Vandaag wordt duidelijk of anticonceptie vergoed wordt

Wel of geen gratis anticonceptie? Vandaag bepaalt de rechter of anticonceptiemiddelen weer vergoed worden. Twee maatschappelijke organisaties spanden een rechtszaak aan tegen de Staat.

Al een tijd staat dit onderwerp ter discussie. Waar eerder anticonceptie nog onder het basispakket viel, werd deze later daar weer uitgehaald. Waarom? Het ontbrak destijds volgens de politiek aan „medische noodzaak”.

https://twitter.com/clokiiiii/status/1445642046891388932

Vrouwen betalen voor anticonceptie

Vrouwenrechten-organisatie Bureau Clara Wichmann en 7000 Nederlanders van burgerbeweging DeGoedeZaak spanden de rechtszaak aan. Volgens de organisaties is de huidige situatie oneerlijk en zij noemen het zelfs discriminatie.

Vrouwen draaien nu veelal op voor de kosten van anticonceptie. En dat terwijl seks toch meestal tussen twee personen plaats vindt en ook mannen erbij betrokken zijn. De aanklagers halen onder meer internationale verdragen en artikel 1 uit de Grondwet aan. Daarin staat dat de overheid mensen gelijk moet behandelen en geen onderscheid mag maken op basis van bijvoorbeeld geslacht.

https://twitter.com/SujetShams/status/1444980483801161732

De pil gratis?

Tot 2011 zat anticonceptie in het basispakket van zorgverzekeringen. Daarna moesten de meeste vrouwen zelf betalen voor anticonceptiemiddelen. Tot achttien jaar kregen meisjes de pil wel vergoed, maar daarna draaien vrouwen zelf op voor de kosten.

Het gaat voornamelijk om de vergoeding van een breed scala aan voorbehoedsmiddelen die via de huisarts te krijgen zijn. Zoals bijvoorbeeld de pil of een spiraal. Condooms vallen hier niet onder. Metro schreef eerder over het gebruik van de anticonceptiepil en dat veel vrouwen hier tegenwoordig mee stoppen.

https://twitter.com/anniekderuijter/status/1445646402793590794

Rechtszaak tegen de Staat

Begin dit jaar liet een meerderheid van de Tweede Kamer weten dat ze de anticonceptie weer graag terug in het basispakket zagen. Voorstanders vinden namelijk dat iedere vrouw recht heeft op anticonceptie. De financiële situatie moet daarvoor niet een belemmering zijn. Ook is de anticonceptie van belang om het aantal abortussen in Nederland terug te dringen. Destijds waren coalitiepartijen PVV en SGP tegen de terugkeer van anticonceptie in het basispakket.

Vandaag om 15.00 uur doet de rechter uitspraak in deze zaak in de Rechtbank van Den Haag.

Met geneesmiddelen doen we veel verkeerd, hoe moet het dan wel?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.