Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Holocaustfoto’s ingekleurd ter nagedachtenis

Ingekleurde foto’s van gevangenen in concentratiekampen laten je niet los. En dat was ook precies het doel van de fotoserie: het moest dienen als harde herinnering aan de onmenselijkheid die men elkaar aan heeft gedaan. 

Ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Auschwitz heeft de 31-jarige fotorestaurateur Tom Marshall een aantal foto’s van gevangenen in Auschwitz ‘ingekleurd’. „Dit was het meest hartverscheurende project waar ik ooit aan heb gewerkt", schrijft hij op zijn site.

„Normaal gesproken is het ontzettend leuk om zwart-wit foto’s tot leven te brengen, maar dit was echt verschrikkelijk. De foto’s zijn shockerend. Ze maakten me boos en ik voelde me echt ziek tijdens het werken."

Belangrijk

Toch zette hij door: „Het was belangrijk om te doen. Om mensen te herinneren – vooral de jongere generaties – aan deze gebeurtenissen, die niet eens zolang geleden plaatsvonden." De foto’s dienen als een herinnering aan de onmenselijkheid in Auschwitz.

„Het is zo belangrijk", vervolgt hij, „dat we het verleden tot leven brengen en dit soort afbeeldingen relevant en shockerend blijven: dan zal dit nooit meer gebeuren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Holocaustfoto’s ingekleurd ter nagedachtenis
Sluiten