Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 29 aug 2021

Rustiger bij luchthaven Kabul na nieuwe ‘specifieke, reëele dreiging’ voor aanslag

Er is opnieuw een „specifieke, reële dreiging” voor een aanslag bij de luchthaven in Kabul, zegt de Amerikaanse ambassade in Afghanistan. De ambassade roept Amerikaanse burgers dan ook op uit de buurt te blijven van het vliegveld. Volgens een anonieme veiligheidsfunctionaris op het vliegveld is het ook daadwerkelijk rustiger.

Aan persbureau Reuters meldt de medewerker dat de groepen mensen bij de poorten van de luchthaven kleiner zijn geworden sinds de laatste waarschuwingen over een mogelijk nieuwe terreuraanval.

Ook zegt hij dat er no ongeveer 1000 burgers op het vliegveld worden geëvacueerd door de Amerikanen. Daarnaast zijn volgens The New York Times nu nog 4000 Amerikaanse militairen op de luchthaven aanwezig. Gisteren zijn in totaal zo’n 2000 mensen door westerse strijdmachten vanuit Kabul weggevlogen. Vrijdag ging het om 6800 mensen.

Mogelijk nieuwe aanslag luchthaven Kabul

Gisteren waarschuwde president Biden al voor een nieuwe aanslag bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij zei zich te baseren op Amerikaanse commandanten die stellen dat de komende 24 tot 36 uur een aanval zeer waarschijnlijk is. Ook zei hij een aanval uitgevoerd te hebben op de Afghaanse tak van IS. IS-K, waar Metro je al eerder het een en ander over uitlegde, eiste de aanslagen van donderdag op.

Donderdag lieten twee zelfmoordterroristen in Kabul een bomvest afgaan. Eén explosie vond plaats bij de luchthaven, tussen Afghaanse burgers en Amerikaanse militairen, de ander bij een hotel. Tientallen mensen kwamen om het leven, waaronder zeker dertien Amerikaanse militairen. Volgens onbevestigde berichten overleden ook 170 Afghanen.

De situatie ter plekke is extreem gevaarlijk en de dreiging van terroristische aanslagen op de luchthaven blijft groot, aldus Biden verder in een verklaring. Op sociale media posten mensen foto’s van de omgekomen Amerikaanse militairen:

Biden: ‘Alle mogelijke maatregelen nemen’

De president heeft de commandanten opgedragen „alle mogelijke maatregelen te nemen” voor de bescherming van de Amerikaanse troepen. Ze beschikken over alle autoriteit, middelen en plannen om „onze mannen en vrouwen” te beschermen, aldus Biden. Maar ook de evacuaties van burgers gaan door, ondanks „de verraderlijke situatie in Kabul.”

Biden kondigde ook nieuwe vergeldingsaanvallen aan tegen de daders van de aanslag, de Afghaanse tak van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). „Deze slag was niet de laatste”, aldus de president over de Amerikaanse droneaanval zaterdagochtend vroeg op IS-Khorasan, waarbij twee kopstukken werden gedood. „Ik zei dat we achter de groep aan zouden gaan die verantwoordelijk is voor de aanval op onze troepen en onschuldige burgers in Kabul, en dat hebben we gedaan. We zullen doorgaan met het opsporen van iedere persoon die betrokken was bij die gruwelijke aanval en ze laten boeten.”

Bert start kaartjesactie voor Afghaanse vluchtelingen: ‘Ze zijn hartstikke welkom’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rustiger bij luchthaven Kabul na nieuwe ‘specifieke, reëele dreiging’ voor aanslag
Sluiten