Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Honderden bewijzen laatste eer aan hoge rechter Bader Ginsburg

Honderden rouwende Amerikanen hebben gisteren een laatste eer bewezen aan de vrijdag overleden hoge rechter Ruth Bader Ginsburg. Zij trokken stilletjes langs de kist voor het witmarmeren gebouw van het Hooggerechtshof in Washington.

Ginsburg geldt als een liberaal en progressief boegbeeld en heeft onder meer veel betekend voor de rechten van vrouwen en lhbt’ers in de Verenigde Staten. Ze werd in 1993 beëidigd en heeft dus 27 jaar gediend als opperrechter.

Drie dagen eerbetoon

Mensen hebben drie dagen lang de kans om hun respect te laten blijken voor de op 97-jarige leeftijd overleden hoge rechter. In het gebouw van het Hooggerechtshof spraken Bader Ginsburgs mede-opperrechters hun bewondering voor hun overleden collega uit. „Haar stem in het gerechtshof en onze vergaderruimte was zacht. Maar als zij sprak, luisterden de mensen”, zei de conservatieve opperrechter John Roberts. Bader Ginsburgs kist, waarover de Amerikaanse vlag is gedrapeerd, werd vervolgens verplaatst naar de zuilengalerij zodat het publiek de komende twee dagen afscheid van haar kan nemen.

‘Moest de laatste eer bewijzen’

„Het was bijna alsof ik de hand van god op mijn schouder voelde, die zei dat ik deze persoon, die een voorvechter was voor de stemmen en rechten van vrouwen, de laatste eer moest bewijzen”, zei een 64-jarige vrouw uit Chicago die 12 uur had gereden om in Washington te komen.

„Ik ben gay, en ik vind dat zij meer voor gelijke rechten heeft gedaan dan alle anderen”, zei een 47-jarige man die in de rij stond om langs de met bloemen omringde kist te lopen.

President Donald Trump mag de opvolger van Bader Ginsburg benoemen, en daar zet hij haast achter. Zijn Republikeinse partijgenoten in de Senaat moeten de kandidaat goedkeuren en willen voor de presidentsverkiezingen op 3 november een beslissing maken.

Als het plan van Trump lukt, verandert de verhouding in het Hooggerechtshof naar een groot voordeel voor de conservatieven. Rechters dienen voor het leven in het Hooggerechtshof, en als Trump’s keuze wordt doorgevoerd, zijn zes van de negen rechters conservatief.

Trump heeft gezegd dat hij donderdagmorgen naar het Hooggerechtshof gaat om Bader Ginsburg de laatste eer te bewijzen.

Lees ook: ‘Landelijke maatregelen nodig om virus onder controle te krijgen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Honderden bewijzen laatste eer aan hoge rechter Bader Ginsburg
Sluiten