Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Woede na besluit officier van justitie in zaak Breonna Taylor

Meerdere Democratische politici en Hollywoodsterren zijn woedend nadat niemand wordt vervolgd voor de dood van de zwarte vrouw Breonna Taylor. De officier van justitie besloot om maar één agent te vervolgen in die zaak. De man wordt vervolgd voor het ‘moedwillig in gevaar brengen’ van de buren van de vrouw, niet voor het doodschieten van de vrouw zelf.

De agent die nu vervolgd wordt, was eerder al ontslagen. Er waren nog twee agenten betrokken bij de moord, zij worden niet vervolgd.

‘Zeg haar naam’

„Breonna Taylor, Breonna Taylor, Breonna Taylor, zeg haar naam!”, onderbrak Pelosi een live-uitzending van MSNBC waar zij sprak. Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, noemt het besluit „onrechtvaardig”. „Dit is verkeerd, haar leven deed er toe. Onrechtvaardige wetten zorgen voor onrechtvaardige uitspraken. Dit moet stoppen”, aldus Schumer.

Presidentskandidaat Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris reageerden minder fel dan Pelosi en Schumer. Ze zeiden allebei dat ze het besluit nog moeten lezen. „Maar een ding is zeker, en dat is dat Breonna Taylor en haar familie gerechtigheid verdienen”, aldus Harris tegen Amerikaanse media.

‘Dus niemand is verantwoordelijk?’

Niet alleen Amerikaanse politci, ook filmsterren zijn niet blij met het besluit rond de zaak. Zo noemde actrice Viola Davis de beslissing in een tweet „bullshit”. Mandy Moore liet weten: „Ik heb hier geen woorden voor. Breonna Taylor en haar familie verdienen gerechtigheid.”

Mia Farrow vroeg op Twitter: „Dus niemand is verantwoordelijk voor de dood van Breonna Taylor?” en Common deelde in een reeks tweets quotes van burgerrechten activisten als James Baldwin, Martin Luther King en Malcolm X.

Nog weer andere sterren zijn verbaasd over het feit dat de agent niet wordt vervolgd voor de dood van Taylor, maar omdat hij haar buren in gevaar bracht. Actrice Yara Shahidi noemde dat „een belediging” en Martin Luther King III, zoon van de bekende activist, twitterde: „Vandaag is er niemand aangeklaagd voor de moord op Breonna Taylor, en haar familie verdient beter.”

‘Ik schaam me voor deze beslissing’

De openbaar aanklager in Kentucky voorspelde al dat beroemdheden die niet uit de staat zelf komen kritiek zouden hebben, maar volgens hem begrijpen zij de gemeenschap daar niet. George Clooney komt wél uit Kentucky en reageerde op de openbaar aanklager. „Ik ben geboren en getogen in Kentucky, mijn ouders en zus wonen er, ik heb er een huis en was er vorige maand nog”, aldus de acteur.

„Het rechtssysteem waarop ik geleerd heb te vertrouwen houdt mensen verantwoordelijk voor hun daden. Haar naam was Breonna Taylor en ze is in haar bed doodgeschoten door drie witte agenten, die niet worden aangeklaagd voor haar dood. Ik ken deze gemeenschap, ik heb in de scholen en kerken van Kentucky geleerd wat goed en slecht is. Ik schaam me voor deze beslissing”, zegt de acteur.

De dood van de 26-jarige vrouw leidde tot heel wat ophef en werd vaak aangehaald tijdens de Black Lives Matter-protesten dit voorjaar. Taylor werd in maart doodgeschoten in haar flat, terwijl ze sliep. Drie agenten in burger deden een inval op zoek naar drugs. Haar vriend schoot op de agenten omdat hij dacht dat het inbrekers waren. Er werden geen drugs gevonden. De aangeklaagde politieman werd in juni ontslagen en de andere twee zijn overgeplaatst.

Lees ook: Honderden bewijzen laatste eer aan hoge rechter Bader Ginsburg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Woede na besluit officier van justitie in zaak Breonna Taylor
Sluiten