Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Landelijke maatregelen nodig om virus onder controle te krijgen’

Het coronavirus leeft in ons land weer flink op de laatste tijd. Gisteren passeerde het aantal geregistreerde besmettingen de 100.000, er kwamen toen ten opzichte van dinsdag 2357 besmettingen bij. Veel veiligheidsregio’s hebben nu dan ook het label ‘zorgelijk’. Deskundigen zeggen dat er landelijke maatregelen nodig zijn om het virus weer onder controle te krijgen.

De experts zeggen in het AD dat regionale coronamaatregelen op dit moment geen nut hebben, omdat het aantal regio’s waar het virus oplaait snel toeneemt.

Opmars in zes regio’s

Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan in zes veiligheidsregio’s waar het coronavirus aan een opmars bezig is. Deze regio’s troffen ook eigen maatregelen. Premier Mark Rutte liet dinsdag weten dat het waarschijnlijk is dat er deze week meet veiligheidsregio’s in de categorie ‘zorgelijk’ belanden.

Het gaat volgens verschillende media om Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost. Ook de Gooi en Vechtstreek laten teleurstellende cijfers zien. Als deze veiligheidsregio’s inderdaad worden opgeschroefd naar ‘zorgelijk’, wonen zo’n tien miljoen Nederlanders in een oranje gebied.

Olievlek

Volgens epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht verspreidt het coronavirus zich vanuit de Randstad „als een olievlek”. „Dat los je niet op met regionale maatregelen. Mensen reizen volop van de ene regio naar de andere. Je ziet te veel vermenging om regionale maatregelen effectief te laten zijn”, zegt hij tegen de krant.

Alleen door een serieuze gedragsverandering bij mensen ten opzichte van het longvirus kan voorkomen worden dat er nieuwe, strenge maatregelen moeten worden ingevoerd, vindt Heesterbeek.

Premier Rutte leek het daar eerder al mee eens te zijn: hij zei dat een relatief lichte ingreep als het inperken van de openingstijden van de horeca in zijn ogen niet genoeg is om een tweede golf te voorkomen.

Bart Berden, directeur van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, denkt eveneens dat coronaregels op landelijk niveau de enige mogelijkheid zijn, mocht ervoor gekozen worden in te grijpen. „Het gaat nu zo hard. Hoe zinnig is het om het regionaal aan te pakken als je ziet dat regio’s qua besmettingscijfers naar elkaar toe groeien? Bovendien is er momenteel een tekort aan testcapaciteit. Het is daarom lastig te bepalen waar je als regio exact staat.”

Lees ook: Amerikaanse agent wordt vervolgd na doodschieten zwarte vrouw

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Landelijke maatregelen nodig om virus onder controle te krijgen’
Sluiten