Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Oud-premier Dries van Agt en vrouw (93) overleden: ‘Stierven hand in hand’

Oud-premier Dries van Agt en zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg zijn maandag samen op 93-jarige leeftijd overleden. Ze stierven hand in hand in hun woonplaats Nijmegen. En dat is toch een liefdevolle en vertederende manier om je laatste adem uit te blazen.

Oud-CDA’er en premier Van Agt stond bekend als een kleurrijke en markante politicus met een groot hart voor de Palestijnse kwestie. Hij verliet uiteindelijk het CDA, naar eigen zeggen, omdat het CDA Palestina en de Palestijnen niet voldoende steunt.  The Rights Forum maakt vandaag zijn overlijden bekend. Dat is kenniscentrum dat Van Agt oprichtte voor de kwestie-Israël en de Palestijnen.

Dries van Agt overleden samen met vrouw Eugenie

De afgelopen jaren ging het steeds slechter met de gezondheid van Van Agt. In 2019 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Van Agt en zijn vrouw Eugenie waren meer dan zeventig jaar samen. Hij bleef haar volgens The Rights Forum al die tijd ‘mijn meisje’ noemen.

De oud-premier werd in 1969 actief in de politiek voor de Katholieke Volkspartij (KVP), die in 1980 opging in het CDA. En toen hij in 1971 als hoogleraar strafrecht in de collegezaal stond van de Katholieke Universiteit van Nijmegen, werd hij gestrikt als minister van Justitie in het kabinet-Biesheuvel.

Oud-premier en andere functies

Ruim tien jaar lang was Van Agt in Den Haag te vinden en als premier leidde hij tussen 1977 en 1982 drie kabinetten die zijn naam droegen.

Na zijn Haagse politieke carrière werd Van Agt in 1982 commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Later vervulde hij rollen binnen de Europese Unie en was EU-ambassadeur in Japan en de Verenigde Staten.

Palestijnse zaak

Sinds dat Van Agt in 1999 de Westelijke Jordaanoever bezocht, zette hij zich in voor de Palestijnse zaak. Daarin was hij kritisch op de houding van zijn partij en Nederlandse regering tegenover het ‘Palestijns-Israëlische conflict’.

Hij zette zich in als jurist voor de kwestie en drong aan op toepassing van het internationaal recht en de universele mensenrechten. Maar hield ook toespraken, schreef artikelen en twee boeken.

Het kenniscentrum The Rights Forum richtte hij op om zich hard te maken voor de vrede tussen Israël en de Palestijnen. Na zijn voorzitterschap tot 2015 bleef hij tot aan zijn dood nauw betrokken bij de Palestijnse zaak.

Caroline van der Plas verlaat debat pissig door aanvaring Tjeerd de Groot: ‘Geen veilige werkomgeving’

Dilan Yeşilgöz emotioneel in de clinch met Joost Sneller (D66) over legaliseren harddrugs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties