Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 7 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Man (65) overleden bij Highland Games in Geldrop door metalen bal

Bij de Highland Games in Geldrop is een man door een metalen bal op het hoofd geraakt. Het slachtoffer, een 65-jarige inwoner van Geldrop, overleefde het incident niet.

De politie is nog bezig met een onderzoek naar de toedracht van het incident, maar kan wel melden dat het slachtoffer geen deelnemer van de Highland Games was. Waar de 65-jarige man zich precies bevond, kan een woordvoerder van de politie niet zeggen. Wel is duidelijk dat hij niet tussen het publiek zat.

Bezoekers Highland Games zagen man geraakt worden

Omroep Brabant en het Eindhovens Dagblad spraken getuigen die zagen dat de man in een tuin van het kasteel Geldrop naast het terrein van de Highland Games liep toen hij werd geraakt door de bal die over de heg vloog. „De slinger week af. We zagen de bal over de heg gaan en vervolgens hoorden we een vrouw heel hard schreeuwen”, vertelt een bezoeker aan Omroep Brabant.

Volgens een andere getuige heeft het slachtoffer de bal niet zien aankomen. „Diegene liep aan de andere kant van de heg. Daar vloog die metalen kogel overheen. Het slachtoffer zag dit niet aankomen.” De getuige zegt gezien te hebben hoe de man werd geraakt en neerviel.

Hulp mocht niet meer baten

Het ging waarschijnlijk mis bij het onderdeel ‘Hammer Throw’, waarbij een metalen bal aan een soort stok wordt geslingerd en vervolgens wordt weggegooid. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatse, waaronder een traumahelikopter. Maar hulp voor het slachtoffer mocht niet meer baten. Hij overleed ter plekke. De spelen zijn na het incident stilgelegd. De organisatie was niet bereikbaar voor een toelichting.

Samen met de gemeente Geldrop-Mierlo wordt ook bekeken of er een vergunning nodig was geweest voor het evenement. De organisatie had die nu niet aangevraagd, omdat ervan uitgegaan werd dat de permanente evenementenvergunning van het Landgoed Kasteel Geldrop voldoende zou zijn, zo laat een woordvoerster van de gemeente weten. Ze wijst erop dat de organisator Highland Games Federatie Nederland ervaring heeft met dit soort wedstrijden.

De Highland Games vonden zondag plaats op het Landgoed Kasteel Geldrop, met onderdelen als Hammer Throw, Stone put (stenen gooien) en Caber Toss (boomstam flippen). De Highland Games hebben hun oorsprong in Schotland.

De politie meldt op social media dat Slachtofferhulp wordt ingeschakeld. „Wij hebben Slachtofferhulp ingeschakeld die beschikbaar is voor mensen die daar behoefte aan hebben.”

Kan de dierenambulance straks nog wel uitrijden? Zorgen om groot vrijwilligerstekort

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man (65) overleden bij Highland Games in Geldrop door metalen bal
Sluiten